Megölte magát egy tudós, mert a CIA kábítószerrel mérgezte

CIA
A tudatmódosítási kísérleteken kívül agresszív kihallgatási módszereket is teszteltek ( a kép ilusztráció)
Vágólapra másolva!
A szupertitkos MKUltra projekt a hidegháború évtizedeiben az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) által tervezett és végrehajtott illegális emberkísérleti program volt, amelynek olyan eljárások és tudatmanipuláló szerek kidolgozása volt a legfőbb célja, amellyel a célszemélyektől tudtukon kívüli agymosással vagy pszichológiai kínzásokkal akartak információkat kiszedni. Az MKUltra számos illegális, tiltott módszert alkalmazott a kísérleti alanyok mentális állapotának és agyi funkcióinak manipulálására, így például az alanyok beleegyezése nélkül nagy dózisú pszichoaktív szerek és más vegyi anyagok titkos beadásával vagy más esetekben elektrosokkal, illetve hipnózis alkalmazásával, érzékszervi manipulációval, továbbá a pszichés és fizikai kínzás kínzás egyéb formáival. A projektről kiszivárgott információk miatt fenyegető szenátusi vizsgálat hatására 1973-ban törölték a programot, amelynek dokumentációját nemzetbiztonsági érdekből titkosították; az MKUltra fennmaradt iratanyaga még ma is hétpecsétes államtitoknak számít.
Vágólapra másolva!

A nácik és a szovjetek is kísérleteztek az igazságszérum létrehozásával

Az úgynevezett „igazságszérum" kifejlesztésével nem az amerikaiak, hanem a nácik kísérleteztek először. A náci orvosok az 1940-es évek elején főleg a hírhedt Auschwitz-Birkenau haláltáborban, illetve a dachaui halálgyárban végeztek tudatmanipulálási kísérleteket. A táborok zsidó és szovjet foglyain elvégzett kísérletekben különböző vegyi és hallucinogén anyagokat alkalmaztak, amelyeknek egy olyan „igazságszérum" kifejlesztése volt a célja, amivel megtörhették, illetve manipulálhatták a kísérleti alany akaratát.

Egy nap Auschwitzban. A hírhedt haláltáborban tudatmanipulációs emberkísérleteket is végeztek a nácik Forrás: SchisCom

A második világháború végén mind az amerikaiak, mind pedig a szovjetek speciális egységeket hoztak létre a német hadfejlesztési, rakéta-, és orvosi kísérletekben részt vett – többnyire az SS kötelékébe tartozó – náci tudósok, valamint az ezekhez a kísérletekhez, fejlesztésekhez kapcsolódó dokumentumok „begyűjtésére". Stephen Kinzer amerikai történész szerint a CIA 1953-ban elindított MKUltra projektje nem más, mint a hasonló korábbi náci kísérletek „folytatása" volt, figyelemmel arra a számos német tudósra is, akiket 1945 után az Egyesült Államokban alkalmaztak az úgynevezett Paperclip hadműveletben.

Wernher von Braun (a képen felkötött kézzel) és tudóstársai az amerikaiak fogságában. Von Braun, aki SS-őrnagyként vezette a német rakétakísérleteket, az amerikai Hold-program kulcsfigurája lett Amerikában Forrás: Wikimedia Commons

1945 után amikor a Hitler-ellenes szövetség felbomlott, a második világháborúból katonai szuperhatalomként kiemelkedő Amerikai Egyesült Államok, valamint a Szovjetunió egyre erőteljesebb szembenállása kezdte meghatározni a világpolitikát. A Harry Truman elnök nevével fémjelzett feltartóztatási doktrína meghirdetésének évében, 1947-ben kezdődött el az a szigorúan titkos program, amit az amerikai hírszerzés illetékesei maguk között csak „agymosási akcióként" emlegettek.

Harry S. Truman 1947-ben hirdette meg a feltartóztatás doktrínáját a kommunista térfoglalás ellen Forrás: Wikimedia Commons/National Archives and Records Administration

A Project Chatter kódnevet kapott kísérletsorozatot tekinthetjük az MKUltra közvetlen előzményének. Az amerikai katonai hírszerzés ugyanis olyan információkhoz jutott, melyek szerint a Szovjetunióban egy tudatmódosító „igazságszérum" kifejlesztésén dolgoznak nagy erővel.

Kábítószer, hipnózis, náci orvosok és a Központi Hírszerző Ügynökség

A hírszerzés ezzel kapcsolatos aggályait csak még tovább növelték azok, a koreai háború (1950–1953) idején beszerzett információk, amelyek arról szóltak, hogy az észak-koreai kommunisták fogságába esett amerikai katonák vallatásán – szovjet „tanácsadók" közreműködésével – pszichotróp anyagok alkalmazásával igyekeztek a katonailag fontos titkokat kiszedni a foglyokból. Éppen ezért a Központi Hírszerző Ügynökség úgy döntött, hogy jelentősen fokozni fogja erőfeszítéseit a tudatkondicionálási kísérletek mielőbbi sikeréért. E célból dolgozták ki a Project Bluebird titkos programot, amit Allen Dulles, a CIA főnöke hagyott jóvá még 1950-ben.

Allen Dulles, a II. világháború alatt az amerikai katonai hírszerzés, az OSS rezidense, később pedig a CIA főnöke volt Forrás: Byron Rollins/AP

A Project Bluebird kísérletei – a koreai háború tapasztalatai alapján – elsősorban olyan biológiai és kémiai szerek kidolgozására irányultak, amelyek alkalmazásával úgy lehetett manipulálni a személyiséget, hogy a „kezelésben" részesítettből még kegyetlen kínzással se lehessen információkat kicsikarni. A másik fontos cél a személyek feletti kontroll fokozása és az emlékezet befolyásolása, illetve a memória törlése volt.

A CIA számára egyenesen kapóra jött a kábítószernek minősülő LSD feltalálása,

amiből rövidesen nagyobb mennyiséget szereztek be a titkos kísérleteikhez. 1951-ben a programot kiegészítették a Project Artichoke kódnevű kísérletsorozattal, olyan agresszív kihallgatási technikák kidolgozására, amiben egyszerre alkalmazták a hipnózist és a kábítószert. Két évvel később Richard Helms, a CIA helyettes igazgatójának kezdeményezésére indították el a hírhedt Project MKUltra programot.

Richard Helms, aki fontos szerepet vállalt az MKUltra projektben Forrás: Wikimedia Commons/CIA

A kódnévben az MK egy angol-német szóösszetétel, a „Mind Kontrolle" (elmekontroll) rövidítése, amelynek második tagját a kísérletbe bevont náci orvosokra való diszkrét utalásnak tekinthetjük. Mivel a két évtizedig tartó illegális programról csak nagyon kevés információ szivárgott ki, ma sem ismert pontosan, hogy hányan eshettek a nem egyszer barbár módszerekkel végrehajtott kísérletek áldozatául. Csak egyetlen esetről lehet a bizonyosság szintjén tudni, hogy az érintett személy, aki a CIA erős kontrollja alatt tartott Frank Olson, az amerikai hadsereg biokémikusa volt, az MKUltra kísérlet áldozatává vált.

Frank Olson az MKUltra művelet egyik ismertté vált áldozata Forrás: Wikimedia Commons

A professzor a számára a tudta nélkül titokban adagolt nagy mennyiségű LSD hatására hallucinálni kezdett, és kivetette magát egy szálloda tizedik emeletéről. Az MKUltra projektben azonban nemcsak LSD-t alkalmaztak, hanem a heroin, a morfium és más illegális drogok hatását is vizsgálták a titokban kiválasztott célszemélyeken.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!