Lehet, hogy megtalálták Amelia Earhart repülőgépét a Csendes-óceánban

Amelia Earhart
A szonár képek azt mutatják, amiről a kutatók úgy vélik, hogy Amelia Earhart elveszett repülőgépe. Amelia Earhart az első nő, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt.
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a szonár képek Earhart végzetes balesetének helyszínét mutatják, de vannak szakértők, akik szerint az objektum nem lehet az ő repülőgépe. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Egy kutatócsapat, a Deep Sea Vision mostanában nyilvánosságra hozott vízalatti szonár képeket, ami emlékeztet egy repülőgépre, több, mint 4.900 méterre a víz alatt, ez kb. 12 egymásra rakott Empire State Buildinggel ekvivalens.

A csapat a felvételt a Howland-szigettől körülbelül 160 kilométerre készítette. A Howland-sziget egy lakatlan korallzátony a Csendes-óceán közepén, ahol Earhart feltételezetten tankolt második és utolsó kísérlete előtt, hogy körberepülje a világot az Egyenlítőnél 1937-ben. Expedíciója során Earhart egy Lockheed Electra 10E, egy körülbelül egy iskolabusz méretű kétmotoros repülőgéppel repült. Amelia Earhart repülőgépének egyik legunikálisabb kulcsfontosságú jellemzője a megkülönböztető két, vertikális vezérsík a farokrészen. A szonár képek olyat mutatnak, ami úgy tűnik, két erős visszaverődés onnan, ahol ezeknek a függőleges vezérsíkoknak el kellene helyezkedniük.

2023. szeptember és december között egy 16 tagú csapat több, mint 492 négyzetméter óceánfeneket vizsgált meg egy vízalatti "Hugin" drónnal; ez egy torpedó alakú eszköz, ami önállóan manőverezik a vízben és vizsgálja a tenger fenekét.

A szonár képek azt mutatják, amiről a kutatók úgy vélik, hogy Amelia Earhart elveszett repülőgépe. Amelia Earhart az első nő, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/have-we-found-sonar-evidence-of-amelia-earharts-lost-plane-not-so-fast-experts-say

Vannak szakértők, akik szerint képek eléggé hitelesek, hogy felvetődjön annak lehetősége, hogy ez Earhart gépe. De vannak, köztük a The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR), akiknek kétségei vannak. A TIGHAR úgy véli, hogy Earhart egy szigeten landolt Kiribati és hajótöröttként élt élete végéig.

A Lockheed Modell 10-et egy roppantul erős centrális szakasz köré építették, amit egy masszív "fő sugár" jellemez, ami keresztülfut a kabinon és egészen végig motortól motorig. A TIGHAR képviselői szerint, ahhoz, hogy egy Electra szárnyai hátrafelé görbüljenek, ahogy a szonár képek mutatják, az egész centrális szekció elbukna a szárny/repülőgéptörzs csatlakozásoknál - és ez lehetetlen.

Fontos megjegyezni, hogy a szonár adatok egyre kiterjedtebbnek tűnnek, ahogy a cél egyre távolabb van szonártól. Ezért a szárnyak nyúltnak, vagy nyilazottnak tűnnek. Ugyanezért a repülőgép farokrésze is nyilazottnak tűnik. Ha a farokrész és a szárnyak is ki vannak egyenesítve, a cél alakja nagyon hasonlít Amelia Earhardt Lockheed Electrajához.

A szonár képek azt mutatják, amiről a kutatók úgy vélik, hogy Amelia Earhart elveszett repülőgépe. Amelia Earhart az első nő, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/have-we-found-sonar-evidence-of-amelia-earharts-lost-plane-not-so-fast-experts-say

Szonár kutatás

A szonárt régóta használják a tengerfenék feltérképezésére navigációs célok végett, vagy hogy elveszett objektumokat keressenek, mint a repülőgépek és hajóroncsok. De extrém mélységekben a vizsgálat nem világos. Sok óceáni terület jelentős mélysége miatt a nagyfrekcenciás hang átvitele alkalmas a képalkotásra nagy távolságokon, míg az, hogy egyértelmű visszatérő jelet szerezzenek jelentős kihívás az adó szükséges mérete és a terjedő hang fizikája miatt. De a képek lenyűgözőek és megérdemlik a további figyelmet.

A Deep Sea Vision csapat addig nem jelölte meg a szonár képeket, ami át nem vizsgálták alaposan az adatokat, Addigra túl késő volt, hogy visszaforduljanak, és a drónjuknak nem volt funkcionális kamerája, amikor a helyszín felett áthaladt.

Ezért még nem erősítették meg fotografikus bizonyítékkal, vagy fedetlen részletekkel, mint például sorozatszámokkal felfedezésüket, ami megerősítené, hogy a repülőgép megegyezik Earhart Electrajával.

A szonár kép Earhart Electraja mellett Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/have-we-found-sonar-evidence-of-amelia-earharts-lost-plane-not-so-fast-experts-say

Lehetséges, hogy ez egy másik repülőgép, vagy akár egy második világháborús repülőgép. De nincsenek ismert repülőgép eltűnések feljegyezve ezen a területen. A csapat azt tervezi, hogy idén visszamegy a helyszínre, hogy tovább vizsglódjanak.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)