Újabb magyar a világ legmagasabb csúcsán

Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hajnal 3-kor ért a Mount Everest csúcsára Jelinkó Attila, így ő a második magyar hegymászó, aki meghódította a világ legmagasabb hegycsúcsát.
Vágólapra másolva!

Jelinkó Attila Mount Everest expedíciója 2007. március 29-én vette kezdetét Budapesten. A Nepálban töltött közel két hónap alatt lelkileg és fizikailag készült a megmérettetésre. Két akklimatizációs mászása után a magyar hegymászó kedden éjjel vágott neki a csúcsra vezető útnak. Magyar idő szerint hajnal 3-kor felért az Everest csúcsára

A Mount Everest csúcsa, mely 8848 méter magasan emelkedik ki a Himalája vonulatából, évente több száz mászó próbálkozik a meghódításával. Május 22-én nepáli időszámítás szerint este 10-kor Jelinkó Attila és csapattársa, Paul Adler megindította csúcstámadását a világ legmagasabb pontja felé.

A két hegymászó nepáli idő szerint ma reggel 7 óra körül értek fel a csúcsra. Jelinkó Attila oxigénnel, jó kondícióban érkezett meg és töltött el néhány percet a világ tetején, majd megkezdte ereszkedését, jelenleg útban van lefelé.

Attila a legfiatalabb magyar, aki feljutott az Everest csúcsára, és teljesítményével az első is, aki amatőrként vitte ezt véghez. Eddig egyedüli magyarként Erőss Zsolt állt a Világ legmagasabb pontján, ő 2002-es expedíciója során jutott fel.