Európai kisvárosok fapadossal

Vágólapra másolva!
Folyamatosan változik a hazai fapados piac: cégek tűnnek el, új légitársaságok indítanak járatokat, a meglévők általában bővítik hálózatukat. Összegyűjtöttünk néhány olyan kisebb európai várost, ahová fapados járattal juthatunk el. Képes ajánló Németországból és a lengyel fővárosból.
Vágólapra másolva!

A fapados járatokkal számtalan kisebb, de a nagy európai fővárosokhoz hasonlóan érdekes és izgalmas úti célt választhatunk ki magunknak, amelyek ráadásul rövidebb idő, akár egy hétvége alatt is kényelmesen bejárhatók, felfedezhetők.

A hazai fapados kínálatban szereplő németországi városokat legtöbben csak azért keressük fel, mert átszállunk egy másik járatra, magára a városra csak ritkán vagyunk kíváncsiak. Ilyen város például a pedáns Stuttgart, Baden-Württemberg fővárosa.

Közlekedés

Stuttgartba a Germanwings légitársaság járatával juthatunk el közvetlenül Budapestről. A cég ugyan nem tartozik a legolcsóbb diszkont légitársaságok közé, de egy novemberi hétvégére már 80 euróért találtunk jegyet, ami illetékekkel együtt 136 euróra kúszott föl. A többi fapados céghez hasonlóan a Germanwings oldalán is foglalhatunk magunknak szállodát, sőt akár bérautót is

Látnivalók

A város egyik legrégebbi és legimpozánsabb látványossága a galéria. A két részből álló galéria régi épületét I. Wilhelm wüttembergi király építette 1838 és 1843 között. A klasszicista épület a középkortól a XX. századig mutatja be a német műalkotásokat. A másik épületet, az Új Galériát egy brit építész Stirling tervezte. 1984-ben készült el elsősorban klasszikus és posztmodern alkotásoknak ad helyet. Itt található Németország legnagyobb Picasso gyűjteménye is.

A városban található a világ (talán) két leghíresebb autómárkájának, a Mercedes és a Porsche múzeuma is, ahol nemcsak a régi autócsodákat nézhetjük meg, hanem már megtekinthetők a jövő század autói is.

A Mercedes múzeumban utolsó csavartól a fék munkahengerekig mindent megmutatnak nekünk. A múzeumnak évente csaknem félmillió látogatója van. Három szinten találjuk a gépcsodákat és a belépőjegyhez kapunk egy kazettát és egy fülhallgatót, és ennek segítségével öt nyelven pontos idegenvezetést hallgathatunk végig.

A Porsche múzeumában 1948-tól napjainkig megtaláljuk a cég szinte összes modelljét, az Alu Coupétól egészen a Carrera GTS -ig. Az autók szerelmeseinek nagyszerű szórakozás mindkét múzeum meglátogatása. Persze ha egyszerűen csak szép látványra vágyunk, akkor sem érdemes kihagyni ezt a két programot.

Étel-ital

Ha autentikus sváb ételeket szeretnénk fogyasztani, érdemes felkeresni a városközpontban felállított, már novembertől üzemelő téli pavilonokban remek frissensült kolbászokat és péksüteményeket fogyaszthatunk az elmaradhatatlan sörrel.

A tradicionális Bierhaus Westben szintén sváb ételeket és helyi sörkülönlegességeket kóstolhatunk elfogadható áron.