Ha kockázatos nyaralást szeretne

Vágólapra másolva!
A szerencsésen megakadályozott londoni, a sikertelen glasgow-i és a hét halálos áldozatot követelő jemeni terrorakciók után ismét szigorúbb repülőtéri ellenőrzésekre, hosszabb várakozási időre és késésekre kell felkészülniük azoknak, akik mostanában kelnek útra, a hatóságok pedig ismét figyelmeztetik polgáraikat, hogy lehetőleg mely országokat kerüljék el utazásaik során.
Vágólapra másolva!

A nagy-britanniai merényletkísérletek és a jemeni tragikus végű terrortámadás ismét az utazás és a turizmus veszélyeire irányította a világ figyelmét. Egy-egy ilyen esemény jelentősen visszavetheti az adott ország idegenforgalmát, a turisták ugyanis egy időre elkerülik a veszélyesnek tartott területeket. London idegenforgalmán valószínűleg alig érezhető nyomot hagyott a múlt heti meghiúsult merénylet, az idegenforgalomba éppen csak belekóstoló Jemenben ugyanakkor alighanem hosszú időre lemondhatnak arról, hogy külföldi - elsősorban európai - turistákat lássanak vendégül.

A terrorakciók legnagyobb áldozatai a gazdasági élet szereplői közül általában a légitársaságok és a turizmussal foglalkozó cégek, utazási irodák, és szállodák. A 2001. szeptember 11-i merényletsorozat például örökre megváltoztatta a légiközlekedést és az idegenforgalmi iparágat is, s bár közel hat évvel az események után a nemzetközi idegenforgalom kiheverte a hatalmas sokkot, a turizmus továbbra is érzékeny az ilyen eseményekre.

Általános jelenség, hogy a terrortámadásokat követően kisebb-nagyobb mértékben visszaesik a légi utasok száma nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában és a világ többi pontján is, az érintet országok, régiók pedig jelentős bevételkiesést szenvednek el. Szeptember 11-e sokkját csak évek múlva heverte ki a két iparág, de a legutóbbi terrorakcióknak vélhetően nem lesz ennyire drámai hatása.

Szeptember 11-e óta több olyan esemény is történt, amely kisebb-nagyobb- mértékben visszavetette a nemzetközi turizmust, - gondoljunk csak a SARS, vagy a madárinfluenza-járványra, a 2004. decemberi thaiföldi cunamira, a londoni metrórobbantásokra, vagy a legutóbb meghiúsított merényletekre - de ezek egyikének sem volt olyan mértékű negatív hatása, mint a New York-i és a washingtoni támadásoknak.

Forrás: www.seeglasgow.com
Ez is Glasgow

Az is megfigyelhető, hogy a nagyobb terrormerényletek után az emberek egy időre elfordulnak a nagyobb utazásoktól, kevesebben repülnek, nyaralásukhoz a lakóhelyükhöz közelebbi, autóval is elérhető helyszíneket keresik. A támadások nyomán fokozatosan megváltoztak az emberek utazási szokásai. Természetesnek számítanak a kiemelt biztonsági intézkedések a repülőtereken, a hosszú sorban állás a csomagok átvilágításához, vagy az útlevelek ellenőrzéséhez. A repülőtéri várótermekben már megszokott látvány jelent az állig felfegyverzett kommandós is.

A szinte folyamatos terrorfenyegetettség azt eredményezi, hogy a turisták egyre inkább a biztonságosnak tartott országok, üdülőhelyek felé fordulnak és azok az államok, amelyeket a nagyközönség kicsit is veszélyesnek tart, milliárdokat kénytelenek áldozni az ország imázsának megőrzése érdekében.