A klímaváltozás elriasztja az Adriától a nyaralókat

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének szakértői szerint a globális klímaváltozás drasztikus változásokat okoz majd az európaiak utazási szokásaiban. A Földközi-tengeri nyaralóhelyek például veszítenek népszerűségükből.
Vágólapra másolva!

Davosban a héten szakmai konferencián ismertették a különböző ENSZ hivatalok átfogó jelentéseit, amelyeknek szerint jelentősen csökkenni fog az észak-európaiak utazásainak száma eddigi kedvenc napsütötte területeikre, mint a Földközi-tenger térsége és a Karib-tenger vidéke. A mérséklet éghajlatú országokból érkező turisták, akik mindmáig meghatározói a világturizmusnak, ugyanakkor "kihasználhatnak hazájukhoz közel fekvő új éghajlati lehetőségeket", ha folytatódik a Föld légkörének felmelegedése. A Földközi-tengeri üdülőhelyek nyáron minden bizonnyal kevesebb nyaralót látnak vendégül, ezzel szemben viszont az időjárás megváltozása következtében ősszel és télen nagyobb forgalomra számíthatnak - vélik a szakemberek.

Jóllehet világméretekben nem valószínű a turizmus volumenének csökkenése, mégis új trendek jelenhetnek meg a meleg és trópusi éghajlatú turisztikai célpontok rovására - áll a jelentésben, amelynek teljes szövegét az ENSZ tagállamok turisztikai minisztereinek novemberben Londonban sorra kerülő konferenciáján terjesztik majd elő. Számokat egyelőre még nem közölt az okmány.

A szakértők egyet értettek abban, hogy a jövőben az utazni szándékozók turisztikai céljuk megválasztásánál tekintettel lesznek majd a klímaváltozás következményeire. Davosban arra is rámutattak, hogy elrettentően hathat a turistákra az egyes meleg éghajlatú turisztikai térségekben várható vízhiány is. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete utalt közvélemény kutatásokra, amelyek szerint a turisták a légszennyeződés szintjének emelkedését is figyelembe veszik.