Az e-vízumtól a kérdezősködő konzulig

Vágólapra másolva!
Ma már mindenki élvezheti a vízum és útlevél nélküli utazás előnyeit, ha egy uniós országba indul nyaralni, ha viszont egy távoli egzotikus hely a cél, még mindig hosszabb-rövidebb procedúrákra kell felkészülni, ha a belépéshez szükséges dokumentumot meg akarjuk szerezni. A szokásos követelmények mellett egészen elképesztő elvárások is vannak.
Vágólapra másolva!

Korábban az amerikai vízum beszerzésének nehézségeiről keringtek legendák, többször visszautasított beutazási kérelmekről, furcsa keresztkérdésekről és már-már értelmetlen kérdésekről a vízumigénylő űrlapon. Mára nagyot fordult a világ, hiszen az amerikai vízum beszerzése kifejezetten egyszerűvé és gyorssá vált még akkor is, ha a furcsa kérdések megmaradtak és néhány másik országba való beutazást nehezítenek már-már értelmetlenségig a bürokratikus akadályok.

Náci-e Ön?

A tavaly bevezetett szabályok szerint a beutazóknak az elektronikus utas regisztrációs rendszeren (ESTA) keresztül kell bejelentkezniük, ha az Egyesült Államokba szeretnének utazni. Aki rendelkezik már érvényes amerikai vízummal, mentesül a regisztrációs kötelezettség alól.

Forrás: AFP
Ide egyszerű

Regisztrálni ezen a honlapon, vagy az Egyesült Államok magyarországi követségének honlapján keresztül lehet. A regisztráció során minden utazónak egy, a vízumigényléshez hasonló kérdőívet kell kitöltenie. A személyes adatokon túl meg kell jelölni a címet és kapcsolatot, akihez utazik a kérelmező, sőt az érkezés helyén lévő szálloda nevét is címét, ha nem például rokoni meghívásra utazik. Nyilatkozni kell az esetleges fertőző betegségekről, és, ha van az esetleges bűnügyi előéletről és arról, hogy volt-e már sikertelen vízumkérelmünk.. Bármennyire is furcsa, arról is nyilatkozni kell, hogy tervezünk-e terrorakció végrehajtását az Egyesült Államok területén, illetve, hogy tagjai voltunk-e az NSDAP-nek és részt vettünk-e népirtásban.

Az Egyesült Államok 72 órás ügyintézést vállal, három napon belül értesítik a jelentkezőt, hogy megkapta-e a belépési jogosítványt, de a tapasztalatok szerint, a regisztráció után szinte azonnal megkapjuk a belépéshez szükséges kódot, amellyel többször be tud lépni a rendszerbe. Miután az igényt jóváhagyták, célszerű kinyomtatni a visszaigazolást, mert az utazás során többször kérhetik. A belépési jogosultág megszerzése díjmentes, de a vízummentességgel csak az új bordó színű, chipkártyás útlevéllel rendelkező utasok élhetnek.

Beszélgetés a konzullal

Nem mindenhol ennyire egyszerű a dolgunk, ha turistaként pénzt akarunk költeni az adott országban. Indiába készülvén például kifejezetten macerás a belépési engedély megszerzése. Először is ki kell tölteni két példányban a nagykövetség honlapjáról letölthető vízumkérelmi adatlapot, amihez mellékelni kell két darab igazolványképet. Ezen felül mellékelnünk kell az utazáshoz befoglalt repülőjegyet is. Az [origo] kérdésére az indiai nagykövetségen elmondták, hogy nem szükséges kiállított repülőjegyet bemutatni, elegendő az előzetes foglalásról szóló papír. A sornak még nincs vége. Ha megvan a repjegy igazolása is, be kell mutatnunk egy bankszámlakivonatot, ami igazolja, hogy rendelkezünk a beutazáshoz szükséges napi 30 dollárnyi tőkével. Ehhez elfogadják a bankszámlához hónap végén kapott értesítőt, de érdekes módon egy egyszerű ATM-egyenleg is megteszi. Az nem érdekli a követséget, hogy mi történik, ha az egyenleg lekérdezése után a teljes összeget levesszük a számláról és azon már egy fillér sem marad.

Forrás: Getty Images
Ide nem

Ha ez is megvan, következik a legfurcsább követelmény, a vízum sikeres beszerzéséhez ugyanis személyesen kell elbeszélgetni a nemrégiben kinevezett új konzullal. A konzul veszi át személyesen a vízumkérelmet, ellenőrzi a papírokat, majd rutinkérdéseket tesz fel az utazóknak, milyen célból utaznak Indiába, jártak-e ott korábban és hasonlókat. Egy olvasónk beszámolója szerint az eljárás miatt időnként nagy tumultus alakul ki és a követség dolgozói is megerősítették, hogy érdemes a mindössze kétórás ügyfélfogadási idő elejére odaérkezni, ha viszonylag gyorsan akarunk végezni. A vízum maga egyébként a beadástól számított 3-4 munkanapon belül már el is készül és 16 ezer forintba kerül.

Egyiptomba egyszerűbb, Thaiföldre ingyenes

Valamivel egyszerűbb az eljárás, ha egyiptomi utazást tervezünk. Az ország budapesti nagykövetségén igényelhetjük a beutazáshoz szükséges, egy hónapra érvényes turistavízumot. Ehhez hat hónapnál hosszabb ideig érvényes útlevélre, színes igazolványképre, a repülőjegy és a szállás lefoglalását igazoló papírra és biztosításra van szükség, ha egyedül utazunk. Ha utazási irodánál fizetünk be, sok esetben a cég vállalja a vízum ügyintézést. Az egyiptomi vízum 8 ezer forintba kerül és átlagosan egy hét alatt készül el. Könnyítést jelent, hogy lehetőség van érkezéskor a kairói repülőtéren intézni a vízumkérelmet. Ez ugyan olcsóbb, mint a budapesti ügyintézés (15 dollár), de számítani kell a marcona határőrök keresztkérdéseire is.

Forrás: [origo]
Ide ingyenes

Utasbarát intézkedéssel reagált a thaiföldi kormány a válság nyomán visszaesett turistaforgalomra és idén márciusban átmenetileg ingyenessé tette az egyszeri belépésre jogosító és a nagykövetségeken igényelt turistavízumot. A belépési engedélyért korábban 6 ezer forintot, illetve ennek megfelelő dollárt kellett fizetni személyenként. Az ingyenes vízumkérelem 2010. március 4-ig él és a dokumentumhoz a korábbiakhoz hasonlóan, kitöltött igénylőlap, útlevél és igazolványkép szükséges. A vízum 2-3 munkanap alatt készül el. Itt is lehetőség van érkezéskor a bangkoki repülőtéren intézni a vízumvásárlást, de ezért 1000 bahtot kell fizetni és ha egy tömött jumboval érkezünk, garantált a legalább egyórás sorban állás.

Kambodzsai e-vízum magyar nyelven

Fejlettebb országok is megirigyelhetnék a kambodzsai gyakorlatot, ugyanis az ország külön honlapot működtet az elektronikus vízum igényléséhez. A remek újításra azért volt szükség, mert korábban a beutazási pontokon, repülőtereken, határátkelőknél lehetett vízumot kérni, és az ügyintézés az egyre növekvő számú turista miatt egyre hosszabbra nyúlt. A turisták többsége Siem Reap repülőterén lép be az országba. A város néhány kilométerre fekszik Dél-kelet Ázsia leglátogatottabb látványossága, Angkor.

Forrás: [origo]
Ide profi

A kambodzsai e-vízum 25 dollárba kerül az ügyintézés díjával együtt, a kiállítástól számítva 3 hónapig érvényes és legfeljebb 30 napos tartózkodásra jogosít és három nap alatt készül el. Az igényléshez belépéskor még minimum hat hónapig érvényes útlevél, egy beszkennelt igazolványkép lehetőleg jpeg formátumban és egy érvényes bankkártya. A vízum igényléséhez szükséges online űrlapot magyar nyelven is kitölthetjük.