A világ legviccesebb légitársaságai

Vágólapra másolva!
Egy repülőút meglehetősen unalmas dolog tud lenni, főleg, ha nincs az ember keze ügyében egy könyv, vagy újság. A legtöbb légitársaság egyáltalán nem figyel az utasok szórakoztatására, de szerencsére van néhány kivétel. Van amelyik a gépek festésével próbálkozik, mások vicces fedélzeti versenyeket szerveznek az utasoknak. Ezek közül válogattunk.  
Vágólapra másolva!

Hallott bárki valaha is a Kulula Air nevű légitársaságról? A cég egy Dél-Afrikában működő fapados légitársaság, amelynek irányítói szerencsére a humorérzéknek sincsenek híján. A cég honlapját böngészve, a "Rólunk" menüpontban, nem unalmas szöveg és az igazgatótanács tagjainak savanyú fotói várják a látogatót, hanem egy felirat: Ki kicsoda az állatkertben? A cég a gépek festésében is viccelődik: különböző nyilakkal teszik egyértelművé, hogy mely eleméről is van szó a gépnek, így van ablak, vécé, bal szárny felirat is, a pilótafülke fölött pedig a nagy sajt felirat látható.


A gyengébbek kedvéért - magyarázó festés a Kulula gépén

Nemcsak a Kulula, más légitársaság is megpróbálja szórakoztatni utasait. A spanyol Spanair fapados karácsonyi Barcelona - Las Palmas járatának utasai például leszállás után meglepődve látták, hogy a csomagjuk mellett nem várt ajándékok is vannak, mindenkinek személyre szóló. A gyerekek plüssmackót és játékautókat kaptak, a hölgyek kozmetikai cikkeket, de volt olyan férfi utas, aki kamerát vihetett haza és természetesen mindenkinek megérkezett a csomagja is. Gondolhatjuk, hogy csak reklámfogásról van szó, de a járat utasai egészen biztosan nem felejtik el a meglepetést és visszatérnek majd a céghez a későbbiekben is.


Így néz ki a fedélzet a Virgin America gépein

Szórakoztatni igyekszik utasait a Virgin America is, ahol a gépek fedélzetén szokásos biztonsági eljárásokat nem az unott arcú stewardess-ek mutatják be, hanem egy videóról lejátszott vicces rajzfilmen keresztül ismerhetik meg az utasok, mi a teendő, ha vízen hajt végre kényszerleszállást a repülő. A cél természetesen az, hogy minél több utas figyeljen és sajátítsa el a tudnivalókat.

Az [origo] hasábjain is beszámoltunk a fülöp-szigeteki Cebu Pacific Airlines utaskísérőiről, akik szintén eltértek a standard bemutatótól és Katy Perry, valamint Lady Gaga egy-egy dalára adták elő a biztonsági útmutatót. Néhány utas túlságosan merésznek tartotta az előadást, de azért azt ők is elismerték, hogy így legalább odafigyeltek a bemutatóra.


Lady Gagára táncolnak a Cebu utaskísérői

A Delta Airlines egyik Minneapolis - New York járatán az első osztályon utazó Kanye West úgy gondolta, hogy a fedélzeti kommunikációs rendszeren keresztül egy félórás előadással szórakoztatja a járat utasait. Az előadásnak állítólag nagy sikere volt, különösen akkor, amikor az utasok látták, hogy a rapper nem elsőként hagyja el a gépet, - ahogy egyébként az az első osztály utasait, különösen a celebeket megilleti - hanem beáll a sorba a turistaosztály utasaival együtt.


A Delta járatain mindenki Katherine Lee-re figyel

Emlékezetes volt a Delta Airlines biztonsági videója is, amelyre szintén garantáltan odafigyeltek a légitársaság utasai. A videón látható gyönyörű hölgy, Katherine Lee a Delta egyik utaskísérője, akit több száz jelentkező közül választottak ki a filmre. A biztonsági film aztán önálló életre kelt a Youtube videómegosztón, jelenleg közel 2 millióan töltötték le, a hölgy pedig igazi médiasztár lett.


A Southwest gépei is feltűnőek

Az amerikai Southwest Airlines fedélzetén is mindent elkövetnek az utasok szórakoztatására. A járatokon különböző versenyeket rendeznek, például rendszeresek a legcsúnyább vezetői engedély-versenyek, ahol az utasok által beszolgáltatott jogosítványok képei közül választják ki az utaskísérők a legviccesebbeket.

A legkevesebb humorérzékkel ugyanakkor a United Airlines rendelkezik. A cég egyik járatán a csomaghordó alkalmazottak összetörték Dave Caroll kanadai countryzenész 3500 dollárt érő gitárját. Közel egy évnyi hasztalan reklamáció és levelezgetés után a gitáros ráunt a United Airlines arroganciájára és személyes bosszújához a Youtube-ot és az általa írt dalt használta fel.

A United Breaks Guitars (United gitárokat tör) már az első héten majd' 3 milliós látogatottságot ért el, miután a CNN is bemutatta történetét. Összehasonlításképp, Britney Spears If you seek Amy című dala március végén került fel az oldalra és csak mostanság érte el ugyanezt az eredményt.

Forrás: [origo]
Nekik nincs humoruk

A videó hatására a légitársaság az esetet egy "tanulási lehetőségnek" minősítette és némi kompenzációt ajánlott a zenésznek, aki a második videójában ezt megköszöni, de azt ajánlja a Unitednek, hogy az összeget fordítsa jótékonysági célokra. Caroll nagylelkűnek tűnhet, mert bár a javítási költség 1200 dollár körül volt, története sokkal többet hozott neki: az első slágerét 16 évnyi pályafutása során.