A Kopaszi gáton csak alakulgat a sportélet

Gyerek vitorlás tábor a Kopaszi gáton
Vágólapra másolva!
A főváros környékének vizes sportlehetőségeiről szóló sorozatunk első részében már beszámoltunk a római parti csónakházak kínálatairól, ez alkalommal megnéztük, mit tegyen az a dél-budai hobbisportoló, aki mondjuk a XI. kerületben szeretne vízisportolni. Kézenfekvő megoldás lehet a valóban szépen megújult Kopaszi gát, de az itteni kínálatnak még van hová bővülnie.
Vágólapra másolva!

Forrás: Vas László [origo]

A néhány éve még lepukkant kocsmájáról és vadregényes, ártéri hangulatáról ismert Kopaszi gát mára teljes átalakuláson ment át. A gát és környéke valóban európai színvonalat mutat manapság és a tavalyi szezonhoz képest üdítő, hogy mostanra az eddig üresen tátongó pavilonok is gazdára találtak, a legtöbbjükben vendéglátó egység működik, de van játszóház és galéria is.
A gáton kialakított parkot hamar felfedezték maguknak a pestiek, hétköznap sincs olyan nap - főleg így a nyári szünet idején - hogy ne napoznának a füvön, de a gyerekes anyukák is hamar felfedezték a félszigetet, hiszen játszótér is van, sétáltatásra pedig kifejezetten ideális a környék.

Van futószőnyeg, igaz, csak a területen egyötödén
Aki a sport kedvéért jön ide, már kicsit nehezebb dolga van, ugyanis a szolgáltatások ezen része még távolról sem épült ki rendesen. Fürdeni természetesen tilos az öböl vizében, de ezt az itt lévők többsége elegánsan figyelmen kívül hagyja, sőt még a víz fölé magasodó, két funkció nélküli mólóról, emelvényről is ugrálnak a bátrabbak.
Az öböl erőmű felöli oldalán a parkon belül jó minőségű rekortán futószőnyeget alakítottak ki, apró szépséghiba, hogy a szőnyeg a teljes terület csupán egyötöd részén fut végig, ha idáig elértünk, fordulhatunk vissza.

A Spari telepen kajakot bérelhetünk
A vizes sportok kínálata is kissé szűkösnek tűnik, pedig az öböl, nyugodt, áramlásoktól és nagyobb hullámoktól védett vizét ideálisan használhatná ki a jelenleginél jóval több hajós szolgáltató, vagy kölcsönző. Azért két lehetőség között mégiscsak választhatunk.
Az öböl nyugati oldalán, egészen a gyárépületeknél található a Lágymányosi Spari Vízisporttelep, amely ugyan egyesületként működik és rendszeresen edzések is zajlanak a vízen, de hétfőn, szerdán és pénteken azok is bérelhetnek kajakot, akik nem tagjai az egyesületnek.

Forrás: Vas László [origo]

Dávid Géza, szakosztályvezető kérdésünkre elmondta, hogy az egyesületen kívüli sportolók az említett napokon 17-20 óráig, szombaton és vasárnap pedig 8-13 óráig használhatják az egyesület hajóit. A bérletért havi 8 ezer forintot kell fizetni és ezért az összegért a fenti időpontokban korlátlanul használhatjuk a hajókat. A hajókhoz az egyesület biztosítja az evezőt, de a mentőmellényről saját magunknak kell gondoskodni.

Akár 4000 forintért is vitorlázhatunk
A szemközti oldalon, a Café Ponyvaregény "alatt" a parton áll a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület mólója, ahol külsősök is részt vehetnek az egyesület vitorlástanfolyamain, vagy akár egyszeri alkalomra is kibérelhetik a hajókat. Az egyesület flottájába 6 db Laser Pico vitorlás tartozik, amely kiváló típus kezdőknek.
Náray Richárd, az egyesület elnöke elmondta, hogy a bérlésnek egyetlen komolyabb feltétele van, hogy az érdeklődők előzőleg részt vegyenek az egyesület minimum két foglalkozásán, edzésén, hogy az edző felmérje, valóban elegendő tudással rendelkezünk a hajó irányításához.
Ebben az esetben edző nélkül is kibérelhetjük a hajókat, egy alkalomra 8 ezer forintért, tíz alkalomért 70 000 forintot kell fizetni, de egyesületi tagságival - ennek éves díja 12 ezer forint - itt is jobban járunk, hiszen így csak 4 ezer forintot kell fizetnünk alkalmanként. A teljesen kezdőknek vitorlásoktatást is szerveznek akár már 1-2 személynek is. Az ideális létszámú csoport 3-6 fős, így tagsági nélkül egy tízalkalmas tanfolyam 65 ezer forintba, tagságival 46 ezer forintba kerül.

Forrás: Vgye.hu