A legjobb háromcsillagos strandok a Balatonnál

Keszthelyi városi strand, Balaton, stég
Vágólapra másolva!
A balatoni kékhullám zászlós strandokat bemutató sorozatunk következő részében azon helyek közül válogattunk, amelyek a legmagasabb, háromcsillagos minősítést kapták az idén. Amit tapasztaltunk: ingyenes wi-fi, kerékpáros mosdó és strandkönyvtár, egy rossz szavunk sem lehet. Strandszemle Füredtől, Bogláron át egészen Keszthelyig.  
Vágólapra másolva!

Balatonboglár, Platán strand
A strand évek óta ingyenesen használható, igaz korábban belépődíjat kellett fizetni, öt éve azonban már a parkolás is ingyenes a strand környékén. A strand bejárata igazi békebeli hangulatot áraszt, az út felől egy platánsoron átsétálva juthatunk be a 9,5 hektárnyi területű strandra.

Forrás: Balatonboglar.hu


A strandon gyakorlatilag nem tudunk olyan sportot választani, amelyhez ne lenne megfelelő méretű pálya. A homokos részen strandfoci, strandröplabda, sőt még strand-kézilabdapálya is van. Aki pedig a homok helyett inkább füvön játszana, kispályás focipálya, tollaslabdapálya és röplabdapálya közül válogathat, de kialakítottak hat darab streetball-pályát is - írja a Balatontipp. A vízben is vannak kapuk, kosárpalánkok, így a legnagyobb melegben sem kell lemondani a sportolásról.

A gyerekek számára is ideális a Platán, hiszen a kicsiknek játszóvárat, több homokozót alakítottak ki, mászókákat, hintákat szereltek fel, és állandó foglalkozásokat, programokat is szerveznek számukra. A legtöbb szolgáltatás ingyenes, de van, amiért fizetni kell, ilyen a csúszda, a trambulin, vagy a sportszerkölcsönző. A közelben teniszpályát is bérelhetünk, a kikötőben pedig lehetőség van vitorlásbérlésre is.

Balatonfüred, Esterházy strand
A Balaton egyik legpatinásabb strandja Balatonfüreden, a város keleti felén található. Autóval a 71-es útról az első lámpás kereszteződésnél kell lekanyarodni, de a partszakasz gyalogosan, vagy biciklivel a Tagore-sétány felől is megközelíthető.
A strand területén éttermek, cukrászdák, kölcsönzők, boltok és egy kis élelmiszerbolt is működik, és van hatalmas játszótér, valamint mászóhajó is a gyerekeknek.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor


Az Esterházy-strandra belépőt kell fizetni, ami felnőtteknek 900, gyerekeknek 540 forintba kerül és egyszeri belépésre jogosít. Van többszöri alkalomra szóló belépő jegy és heti hegy is, ha pedig délután 5 óra után érkezünk, féláron válthatunk belépőt.
A strand területén egy élményfürdő is működik, amelyhez külön jegyet kell váltanunk, felnőtteknek 700, gyerekeknek 500 forintba kerül és ezért két óráig használhatjuk a létesítményt. Az élményfürdőben egy gyerekmedence, és egy feszített víztükrű, 140 cm mélységű felnőtt-medence található, amelyekhez 1-1 csúszda is tartozik. A strand főszezonban este 7 óráig tart nyitva, a parkolásért fizetni kell.

Csopak, községi strand
Füredtől visszafelé a következő faluban, Csopakon is háromcsillagos minősítésű strandot találunk a község keleti oldalán, amely 500 méter hosszan húzódik. Néhány éve jelentős fejlesztéseket hajtottak itt végre, megújultak a vizesblokkok, új strandbútorokat szereztek be és felújították a parti sétányt. A strandolók biztonságát térfigyelő kamerák vigyázzák. A kisgyermekes családok számára baba-mama szobát és kis teakonyhát is kialakítottak a bébiételek elkészítéséhez.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor


Igazi különlegességnek számít, hogy laptop- és mobiltöltő állomás, trezor, sőt még az utcafrontról nyíló kerékpáros-mosdó is van. Az épület emeleti részén ingyenes wi-fi hálózatot használhatnak a vendégek. A fejlesztések keretében két új játszótér épült és kialakítottak egy gyermekmedencével ellátott napozóstéget is. Aki sportolni szeretne, homokos focipályát és vízliabda-pályát talál itt. A strand előtt ingyenesen lehet parkolni, a belépőért pedig a felnőtteknek 650, a gyerekeknek 450 forintot kell fizetni, de itt is olcsóbban jövünk ki, ha délután 4 óra után érkezünk.

Keszthely városi strand
A Balaton nyugati csücskében, közvetlenül a keszthelyi városközpont alatt található a 31 ezer négyzetméternyi területen húzódó városi strand, amely szintén a legmagasabb minősítést kapta az idei Kékhullám zászlós ellenőrzések során.
A strand különlegessége a Balatonon egyedülálló szigetfürdő, amelyet 2007-ben az eredeti tervekkel megegyező állapotban állítottak helyre. A strandon a szokásosnak mondható sportpályák mellett petanque-pálya, játszótér és egy Balaton-alakú fűtött medence is várja a nyaralóvendégeket. Ezek használata a belépődíj megfizetése ellenében ingyenes.

Forrás: MTI/Varga György


Külön kell fizetni ugyanakkor a minigolfért, a trambulinok és a csúszda használatáért, valamint a sportszerkölcsönzésért is. Évek óta népszerű és egyedülálló szolgáltatás a keszthelyi városi strandon a strandkönyvtár. A strandon ingyenes kerékpármegőrző is van és a wi-fi szolgáltatás is ingyenesen vehető igénybe. A tavalyi önkormányzati rendelet értelmében a strandon működő vendéglátóhelyek hétköznap éjjel 2 óráig, hétvégén pedig éjjel 4 óráig zenés műsort is adhatnak. A parkolóhelyeknek mindössze csak egy része ingyenes.