Ha leszáll az éj Liliputban

Miniversum
Miniversum terepasztalok.
Vágólapra másolva!
Alig hat hónapja nyitotta meg kapuit, de már több mint ötvenezren látták Budapest egyik legújabb látványosságát, a Miniversumot. Az óriási terepasztalokon magyar, osztrák és német tájakon suhannak a vonatok, miközben a városokban is zajlik az élet. És most már nemcsak nappal, de éjjel is.
Vágólapra másolva!

A terepasztalokon 14 település részleteit mintázták meg. Budapest mellett például Sopron, Győr, Bécs vagy Eisenach is látható, de Wartburg vára vagy a Melki apátság is itt van. A 600 szépen kidolgozott épület mellett, 5000 miniatűr figurát, 1000 közúti járművet és 5000 fát is elhelyeztek a kiállításon.

Egy megvalósult gyerekkori álom (Kattintson a képre a galériáért!) Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kocsis Attila, a Miniversum megálmodója és vezetője két éve gondolt egy nagyot, sikeres közgazdász karrierjét és a média világát maga mögött hagyva vágott bele a vállalkozásba, ami, nem titkolja, gyerekkori álma is volt. Több mint kilenc hónapnyi építkezés után idén májusban nyitottak, de azóta sem ülnek a babérjaikon, egyre több új programmal és újdonsággal szeretnének előrukkolni.

Száguld a MÁV és az ÖBB

„Bár Európában máshol is vannak ilyen kiállítási terepasztalok, a Miniversum mégis különleges. Főleg attól, ahogy interaktívvá és gyerekközpontúvá tettük. Tudomásunk szerint sehol nem kapcsolódik hozzá olyan foglalkoztató és játszóház, mint nálunk. Ide el lehet jönni egy fél napra, s miután a látogatók körbejárták a terepasztalokat, lehet modellezni, vonatokat irányítani, de aki szeretne, még a kulisszák mögé is beleshet."- meséli Kocsis Attila.

Interaktív élmények kicsiknek és nagyoknak egyaránt (Kattintson a képre a galériáért!) Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hogy ez a valóságban is működik, arra legjobb bizonyíték az a család, akikkel a kiállításon találkoztam. A fiatal magyar anyuka két kisfiával érkezett haza Hannoverből, és az őszi szünet alatt már harmadjára jöttek el ide. Max, a nagyobbik fiú az osztrák vasút, az ÖBB vonatainak nagy rajongója, lelkesen nézi, ahogy kedvenc szerelvényei kigördülnek a bécsi pályaudvarról. Ferdinandnak viszont a budapesti épületek tetszenek a legjobban, amelyeket a héten a valóságban is megnézett már, de most épp az autósmozitól nem tud elszakadni, ahol a pici vásznon valódi vetítés megy. Anyukájukat leginkább az apró életképek fogták meg. „Itt az esküvőtől a temetésig minden van" - mondja. Szintén az aprólékosan kidolgozott részletek nyűgözték le azt a két fiatal svéd turistát is, akik az Andrássy úton sétálgatva, véletlenül látták meg a kiállítást.

Poirot a Miniversumban

Gyerekkorom egyik kedvenc könyve volt a Tesz-Vesz város. Hosszasan el tudtam nézegetni a képzeletbeli város apró részleteit, ahol egyetlen képen ezernyi érdekes dolog történt. Most, felnőttként a Miniversumban ugyanúgy elmerültem a látványban. A legapróbb részletekig kidolgozott épületek között, az utcákon, a tereken változatos életképeket jelenítettek meg. Van itt tüntetés apró transzparensekkel, városi mulatság spiccesen dülöngélő mulatozókkal, az egyik városban a rendőrök épp betörőket fülelnek le, a focisták pedig szerény nézőközönségük előtt próbálnak bizonyítani. Akárcsak a való életben.

Tüntetés a magasabb munkabérekért (Kattintson a képre a galériáért!) Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kiállításon a látogatók is beleszólhatnak a mini világ történéseibe. A nyomógombok segítségével megszólaltathatják a templomi harangokat, a soproni Tűztorony zenélő óráját, elfordíthatják a toronydarukat és még egy sérültet ellátó mentőst is aktivizálhatnak, aki gombnyomásra kezdi el a szívmasszázst.

Az életképeket nézegetve egy katonai kiképzőközpont mellett furcsaságot fedezek fel: Hamupipőke hintóját. Kiderül, a tökből készült jármű nem rendes tartozék, Halloweenről maradt itt. Bár erről a speciális programról épp lemaradtunk, azért újdonságokból ezután sem lesz hiány.

A vonatokat értő kezek felügyelik (Kattintson a képre a galériáért!) Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szabadulójátékok fővárosában alighanem egy újabb különleges játékot lehet majd belevenni az útikönyvekbe: a terepasztalon való nyomozást. A Gyilkosság az Orient-expresszen egy izgalmas csapatjáték, ahol a résztvevőknek különböző rejtélyeket kell majd megoldani. A négy-hatfős csapatoknak Poirot felügyelő nyomdokaiban járva, lépésről-lépésre kell felgöngyölíteni a Miniversumban történt bűnügyet.

Éjszaka a Földön

Az iskolás csoportokat interaktív órákra várják, ahol az alsó tagozatos gyerekek a terepasztalon ismerkedhetnek meg a domborzati formákkal, a településtípusokkal, de tanulhatnak a közlekedésről és a megújuló energiaforrásokról is. A kiállításon azt is szemléletesen be lehet mutatni, hogyan változik a növényzet a domborzattal, a terepasztal egyik különlegessége ugyanis a természeti környezet élethű megformálása is. Ezt máshol el szokták nagyolni, mert nagyon nehéz valósághűen megalkotni mindezt, itt azonban erre külön figyelmet fordítottak. Így az Alpok hegyoldalainak magasabb régióiban nemcsak egyszerű fák, de jól beazonosíthatóan fenyők vannak, a városokban pedig a légszennyezettséget viszonylag jól tűrő platánok, jellegzetes mintázatú, világos törzsükkel.

A vonatok szerelmesei bizonyára nem mulasztják el a naponta jelentkező gőzmozdonyshow-t sem, ahol a miniatűr mozdonyok valóságos gőzt pöfékelnek ki.

Megy a gőzös (Kattintson a képre a galériáért!) Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egyik leglátványosabb új elem azonban a terepasztal esti kivilágítása, ami igazi mesevilággá változtatja a kiállítást. Olyan az egész, mintha csak Liliputban köszöntene be az éjszaka. Délután öttől nemcsak kint, az Andrássy úton, de bent a kiállításon is leszáll az este, felgyulladnak a városi fények, a vonatok kivilágítva kanyarognak a szerpentineken és a sötét alagutakban, a lakások ablakaiból is fény szűrődik ki, és még a városi kisbolt neonreklámja is bekapcsol. Éppen úgy, mint a valóságban. Már csak az hiányzik hozzá, hogy a vonatok mellett a parányi emberkék is életre keljenek.

Sötétedés után Liliputban (Kattintson a képre a galériáért!) Fotó: Szabó Gábor - Origo