Csak idő kérdése volt, hogy valaki szörnyethal ezen a sziklán

Trolltunga, Troll nyelve szikla
Vágólapra másolva!
Egy ausztrál diáklány zuhant le a népszerű norvég turistalátványosságról.
Vágólapra másolva!

A Trolltunga egy sziklanyelv, amely 700 méter magasan nyúlik a Ringedalsvatnet tó fölé Norvégiában. A magyarul a troll nyelvét jelentő képződmény Bergenből egy 190 kilométeres autóúttal közelíthető meg, és Odda településtől körülbelül 17 kilométerre található. A hegymászók június közepétől szeptember közepéig látogathatják meg egy oda-vissza 8-9 órás túra keretében.

A 24 éves, ausztrál Kristi Kafcaloudis két barátjával érkezett a Trolltungára, hogy gyönyörködjenek a látványban, és elkészítsék az ilyenkor szokásos lélegzetelállító fotókat.

A kirándulás azonban tragédiával végződött,

mivel Kristi elvesztette az egyensúlyát, ahogy vissza akart térni a kiugró szikláról, és a mélybe zuhant.

Az ilyen fotókért másznak fel oda Forrás: Flickr/alexanderTIEDEMANN

A melbourne-i lány barátai megpróbálták azonnal hívni a mentőket, de ebben megakadályozta őket a gyenge térerő. A hegyi mentőknek órákba tellett, amíg a testét megtalálták és elszállították.

Felelőtlen és tapasztalatlan túrázók

Thomas Ruud, a környéken vezetett túrákat szervező Trolltunga Adventures tulajdonosa a Daily Mailnek elmondta, tartott tőle, hogy bekövetkezik egy ilyen tragédia.

– mondta a vezető, akit megrémített, milyen ruhákban és lábbelikben vágnak neki az útnak a tapasztalatlan hegymászók.

Ruud szerint a túra nehéznek számít, és az utóbbi néhány évben több mentés is történt csonttörés vagy amiatt, hogy valaki nem ért le sötétedés előtt, de ez volt az első haláleset.

Mostanában néhányan elkezdtek sátrakat felvinni,

hogy onnan gyönyörködjenek a naplementében és -felkeltében, ilyenkor pedig iszogatnak és kiállnak a sziklára. „Ezért gondoltuk, hogy valami hasonló be fog következni egyszer" – tette hozzá.

A látvány tényleg festői Forrás: Wikipedia

Kristi édesanyja közleményben cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a lánya megcsúszott fényképkészítés közben.

Sok ember volt akkor a sziklán, Kristi pedig körülbelül két méterre állt az elejétől, hogy csatlakozhasson barátaihoz, akik előtte jártak – írta a nő.

Más sziklák is vannak

A Trolltunga nem az egyetlen szikla Norvégiában, ahol látványos képeket készíthetnek a bátor túrázók. Az Origo szerzője, Travellina két ilyet is meglátogatott, a Szószék-sziklát és a Kjerag-sziklát, amiről itt olvashat beszámolót.

Láblógatós kép a Szószék-sziklán Forrás: Kisgyörgy Éva

Szavazzon!

Ön szerint be kellene tiltani az ilyen túrákat?