Megnyílik a Szabadságtorony kilátótere

2015.05.21. 21:15

Csaknem 14 évvel a New York-i terrortámadás után május 29-én megnyílik az új, One World Trade Center kilátótere a látogatók számára.

380 méter magasan

A grandiózus panorámát kínáló One World Observatory sok New York-i szerint a város harcos természetét jelképezi. Az üzemeltetők már az első évben 3-4 millió látogatóra számítanak.
Lélegzetelállító, 360 fokos panoráma tárul a 380 méter magasan lévő kilátó vendégei elé: északra a Central Park, keleten a Brooklyn-híd, délen a Szabadságszobor, nyugaton New Jersey látható. A kilátóterasz az üvegtorony 100., 101. és 102. emeletét foglalja el.

One World Trade Center Tower, ManhattanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Benjamin Beytekin

A győzelem szimbóluma

A One World Trade Center a régi világkereskedelmi központ 2001. szeptember 11-én terrortámadás során lerombolt ikertornyai helyén épült. "Itt vagyunk újra, száz százalékosan. Nagy pillanat ez, és azt jelképezi, hogy egyszer és mindenkorra megmutatjuk, hogy ismét legyőztük azokat, akik meg akartak minket támadni" - mondta büszkén Bill de Blasio, New York polgármestere szerdán a CBS televízió kilátóról sugárzott műsorában.

A One World Trade Center 100. emeletéről ilyen kilátás nyílikForrás: AFP/Spencer Platt

A Szabadságtoronyként is emlegetett felhőkarcoló 541 méterével a nyugati félteke legmagasabb irodaépülete. 2013-ra épült fel, az első bérlők tavaly költöztek be az irodákba.

A Föld görbülete is észlelhető

Jó idő esetén a kilátóról akár 80 kilométeres távolságra is ellátni, sőt, igazán tiszta időben a Föld görbülete is észlelhető - mondta David Checketts, a Legends üzemeltetőcég képviselője.
Már a kilátóra való feljutás is külön attrakció, hiszen a 102 emeletet alig 47 másodperc alatt teszi meg a nyugati félteke leggyorsabb liftje, ez csaknem óránkénti 23 kilométeres sebességet jelent.

A világ legbiztonságosabb épülete

"Valószínűleg ez a világ legstabilabb és legbiztonságosabb épülete" - fogalmazott Checketts. A toronyba belépő minden vendégnek szigorú biztonsági ellenőrzésen kell áthaladnia.
A nem mindennapi panorámáért a felnőtteknek 32 dollárt (8500 forintot), gyerekeknek 26 dollárt (7200 forintot) kell fizetniük, de a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói és a mentésben segítők ingyen látogathatják az épületet. Már 350 ezer belépőjegy kelt el.

A  World Trade Center elleni, 2011. szeptember 11-i terrortámadásForrás: AFP

2011-ben összesen 2753-an vesztették életüket, amikor az al-Kaida terroristái két eltérített utasszállító repülőgépet belevezettek a Word Trade Center ikertornyaiba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK