A halál szele lengi be Velence kísértetszigetét

Poveglia
Italy, Veneto, Venetian lagoon, Poveglia Island
Vágólapra másolva!
Ide zárták a pestiseseket, aztán egy pszichiáter mészárolta le a betegeit.
Vágólapra másolva!

Poveglia egyike azon kis szigeteknek, amelyek a velencei lagúnában találhatók a Velence és a Lido között. A korábban erődként is szolgáló hely története igen baljós. 1776-ban egy orvosi ellenőrző pontot alakítottak ott ki, amelyen a Velencébe érkező hajók utasait ellenőrizék. Később ide zárták azokat, akik megbetegedtek az Európában kitört pestisjárványban.

Becslések szerint 160 ezer ember halt meg itt,

a föld pedig tele van emberi csontokkal.

1922-ben a szigeten épületeit kórházzá alakították, ahol mentális betegeket ápoltak. Az átok azonban nem ért éget: egy pszichiáter megkínozta és lemészárolta a betegeket (ő később öngyilkos lett, levetette magát a sziget harangtornyából).

Forrás: Photononstop/Guido Alberto Rossi

1968-ban a kórház bezárt, ezután a sziget lakatlanná vált. Még a halászok is elkerülték, nehogy emberi csontok akadjanak a hálójukba – írja az Amusing Planet. Ezalatt a növényzet benőtte az elhagyott épületeket is.

Bizonytalan jövő

2014-ben egy olasz üzletember, Luigi Brugnaro 513 ezer euróért 99 éves bérleti jogot szerzett az államtól a szigetre. Az volt a terve, hogy egy klinikát nyit a szigeten, ahol étkezési problémákkal küzdő betegeket gyógyítanak majd. Egy jogvita azonban hátráltatta a fejlesztést, ráadásul

egy helyi civil szervezet is szeretné megszerezni a bérleti jogot.

Brugnaro 2015-ben Velence polgármestere lett, és érdekütközés miatt lemondott terveiről, így a sziget jövője továbbra is kérdéses.

Forrás: Photononstop/Guido Alberto Rossi
Forrás: Flickr/Ted Lum
Forrás: Imgur/Hampamatta
Forrás: Imgur/Hampamatta
Forrás: Imgur/Hampamatta
Forrás: Imgur/Hampamatta