A legszebb 30 európai település közé választották a japán utazási irodák.

Magyarországról Sopron került be abba a harmincas listára, amelyet a Japán Utazási Irodák Szövetsége (JATA) készített 300 ügynökség ajánlása alapján. Az osztrák határ mellett fekvő 60 ezres városra nem véletlenül esett a választás, hiszen ez Magyarország második leggazdagabb települése műemlékekben.

Sopron belvárosa a Tűztoronyból fényképezve, középen a Fő téren álló bencés, ismertebb nevén Kecske-templom és a Szentháromság-szoborForrás: MTI/Manek Attila

A soproni kereskedelmi szálláshelyeken 2014-ben 382 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták, amivel a 9. legnépszerűbb településnek számított Magyarországon. Ennek 78 százaléka azonban belföldi vendégekhez kapcsolódott, ami jól mutatja, hogy van még tere a bővülésnek a külföldi látogatók körében.

Ismeretlen nevek a listán

A japán utazási irodák mostani ajánlása segíthet felkelteni a japán turisták érdeklődését Sopron iránt is. Az általuk legszebbnek tartott európai települések között egyébként jócskán van ismeretlen név és meglepetés. Bizonyára kevesen hallottak már például Gura Humoruluiról Romániában, vagy a szlovákiai Vlkolinecről, de Spanyolországból sem Setenil de las Bodegas neve ugrana be elsőként.

Setenil de las Bodegas, a sziklába épített falu Dél-SpanyolországbanForrás: Wikipedia

A JATA bírálóbiztosság azonban nem véletlenül szűkítette le a listát ezekre a nevekre. Olyan településeket akart ugyanis beválasztani, amelyek médiaismertsége alacsony Japánban, és még nem szerveznek oda utazási csomagokat. A cél ugyanis épp az volt, hogy egyre több európai célpont kerüljön be az irodák és az utazók látókörébe – írja a Telegraph.

Európa legszebb települései
(a JATA szerint, nem sorrendben)

Kilkenny, Írország
Berat, Albánia
Civita di Bagnoregio, Olaszország
Procida, Olaszország
Conwy, Wales, Nagy-Britannia
Lech, Ausztria
Hindeloopen, Hollandia
Lefkara, Ciprus
Rovinj, Horvátország
Soglio, Svájc
Visby, Svédország
Setenil de las Bodegas, Spanyolország
Piran, Szlovénia
Vlkolinec, Szlovákia
Mariánské Lázně, Csehország
Quedlinburg, Németország
Bernkastel-Kues, Németország
Golyazi, Törökország
Reine, Norvégia
Sopron, Magyarország
Koprivshtitsa, Bulgária
Porvoo, Finnország
Saint-Cirg-Lapopie, Franciaország
Riquewihr, Franciaország
Sint-Martens-Latem, Belgium
Zalipie, Lengyelország
Monsanto, Portugália
Ohrid, Macedónia
Kotor, Montenegró
Gura Humorului, Románia