Olyan helyekre is benyúlhatnak, ami zavaró lehet.

A korábbinál alaposabb motozásokra lehet számítani az amerikai repülőtereken, amelyek során a biztonsági ellenőrök az eddieknél intimebb helyekre is benyúlhatnak – írja a Huffington Post. Eddig ötféle motozási mód közül választhattak az ellenőrök a kockázati szintnek megfelelően, mostantól azonban csak egyre van lehetőségük a fokozott biztonsági intézkedésekhez igazodva. A változásokat az tette szükségessé, hogy egyre gyakrabban csempésztek be fegyvert az utasok a reptér területére.

Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Jeff Topping

A Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA) nem részletezte, hogy konkrétan mi az új motozási eljárás, a helyi rendőrállomásokat azonban már értesítette a változásokról, ha az utasok szokatlan dolgokat jelentenének. A hatóság szóvivője hangsúlyozta, hogy nem nő a motozáson áteső utasok száma, és nem lesznek olyan testrészek sem az előírásban, ami eddig ne lett volna benne.Ami változik, hogy akiket megmotoznak, azokkal ezt rögtön a legszigorúbb eljárás szerint teszik, így sokan érezhetik ezt tolakodónak.

Forrás: AFP/2010 Getty Images/John Moore

Az új előírások jelenleg az Egyesült Államok legtöbb repülőterén érvényben vannak. A TSA szerint ez összességében nem lassítja a biztonsági ellenőrzést, de a motozott személyek esetében több időt vesz igénybe az eljárás. Ha valaki akarja, továbbra is másoktól elkülönített helyen motozzák meg.