Nehéz megmondani, pontosan miért vonzzák az embereket a kísértetvárosok, de hogy vonzzák, az biztos. Most venni is lehet egyet.

A kaliforniai Cerro Gordo valaha az első nagyobb bányászváros volt a Sierra Nevadában. Nevét egy hegyről kapta, amelyet még az ott ezüstöt kereső mexikóiak neveztek el Kövér-hegynek. 1868-ban Mortimer Belshaw üzletember nyitott ott bányát, amely egy év múlva már Kalifornia legnagyobb ólom- és ezüstkitermelőjévé vált.

A fénykora az 1860-as, 70-es évekre tehető, ám a vadnyugati településekhez hasonlóan nem volt biztonságos az élet. A Los Angeles Times szerint hetente egy ember lett gyilkosság áldozata. Ha fújt a szél, fütyülő hangot lehetett hallani a lyukakból, amelyet a golyók ütöttek az épületeken.

Az 1880-as évekre az ezüst árának csökkenése és egy tűzvész miatt a település hanyatlani kezdett. 1920-ra már csak tíz ember élt ott, majd több más amerikai bányászvároshoz hasonlóan teljesen kihalt lett - írja a Telegraph.

Szabad a vásár

Cerro Gordo jelenlegi tulajdonosai turistákat vezetnek körbe fejenként 10 dollárért, a befolyó összeget pedig állagmegóvásra fordítják (a túrákról itt olvashat véleményeket a TripAdvisor felhasználóitól). Nemrég azonban úgy döntöttek, eladják a települést.

Nézze meg képgalériánkat a városról az alábbi fotóra kattintva!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Bishops Real Estate

A Bishops Real Estate ingatlanügynökség oldalán az ár 925 ezer dollárban, azaz nagyjából 250 millió forintban van meghatározva. A 121 hektáros területen 22 épület maradt meg viszonylag jó állapotban, köztük egy hotel és egy szalon, azaz kocsma is. Hogy az új tulajdonos mit kezd a szerzeményével, arra nincs semmilyen feltétel, de örülnének, ha fenntartanák ezt a történelmi örökséget.