Ezekbe az országokba utazott a legtöbb turista

Eiffel torony, franciaország, párizs,  Mars-mező, Champ-de-Mars, illusztráció
Paris, France - May, 2022: People in the Grass, Having a Picnic in Champ de Mars with the Eiffel Tower at sunset
Vágólapra másolva!
A turizmus a Covid–19 járvány után lassan magára talál. A világ top10 legnépszerűbb turisztikai célpontjainak többsége Európában található. A legnépszerűbb országba 90 millió turista érkezik.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) rangsorolta az országokat aszerint, hogy 2019-ben hányan látogatták azokat. A Covid–19 világjárvány hatott a következő időszak utazási szokásaira, így turisztikai szempontból az utolsó tipikus év 2019.

A legkedveltebb országok többsége Európában található. Mindegyikben közös a gazdag történelem, építészet és kultúra.

Az európaiakon kívül a vízparti államok is nagyon népszerűek, különösen azok, amelyek nyugodt légkört kínálnak gyönyörű strandokkal és kilátással.

Az országokat az adott évben fogadott látogatók száma alapján rangsorolta a UNWTO. A szervezet listája szerint a következő országokba érkezett a legtöbb utazó 2019-ben:

  • Franciaország – 90 millió fő
  • Spanyolország – 83,7 millió fő
  • Egyesült Államok – 79,3 millió fő
  • Kína – 65,7 millió fő
  • Olaszország – 64,5 millió fő
  • Törökország – 51,2 millió fő
  • Mexikó – 45 millió fő
  • Thaiföld – 39,8 millió fő
  • Németország – 39,6 millió fő
  • Egyesült Királyság – 39,4 millió fő

A leglátogatottabb ország 2019-ben Franciaország volt, ahová akkor 90 millióan látogattak.

Európa leglátogatottabb városa a franciák fővárosa, Párizs, amely a járvány előtti évben 38 millió turistát fogadott.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 BERK OZDEMIR/Shutterstock. No use without permission./Berk Ozdemir

Spanyolország is bővelkedik turisztikai célpontokban. Itt található Antoni Gaudi Sagrada Familia katedrálisa és más művei Barcelonában, a Guggenheim Múzeum, az Alhambra és a Generalife kertek és Európa legnagyobb akváriuma.

Magyarország a 25. leglátogatottabb ország, 16,9 millió külföldi turista érkezésével.

A Covid–19 pusztító hatással volt a turizmusra

Az utazás és turizmus 2019-ben a világban 8,9 ezer milliárd dolláros üzletág volt, ami a koronavírus miatt 2020-ra a negyedére csökkent.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács jelentése szerint a világjárvány 2020-ban 4500 milliárd dollárjába került az iparágnak, valamint 62 millió álláshely megszűnését eredményezte.

A Tabarca sziget Spanyolországban. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Karina Kowalska/Shutterstock. No use without permission./Karina Kowalska

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete pedig úgy becsüli, hogy az egymilliárddal kevesebb turista 1300 milliárd dollár bevételkiesést okozott, továbbá 100-120 millió munkahely megszűnését vagy veszélybe sodrását okozta .

A turizmus eddigi legrosszabb éve 2020 volt.

Szerencsére a jelek arra mutatnak, hogy az ágazat néhány év alatt helyreáll. Idén már voltak olyan országok, ahol a látogatók száma meghaladta a pandémia előttit.

A lendületből a magyarok is kiveszik a részüket, a legfrissebb adatok szerint hosszabban nyaralunk és többet is repülünk a korábbiaknál - írja a Világgazdaság.