Ha ezt a Budát szeretné meglátogatni, Amerikába kell utaznia

Buda (Texas) város, texasi, Amerika, Egyesült Államok, Buda,
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban Texasban létezik egy Buda nevű település, amely a mai napig lakott. A magyar elnevezésen kívül további érdekessége, hogy április 1-jén alapították, sőt, egy igazi zenészlegenda is hosszú időn keresztül élt ott.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok két államában is van Buda nevű település, sőt egy időben összesen négy ilyen nevet viselő település is volt - ebből kettő Texasban. Utóbbiak közül ma már csak az egyik lakott.

Miután leverték az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot, egy volt főispán, Újházy László sokadmagával Amerikába emigrált, és 1850-ben honfitársaival megalapította az első magyar települést az Egyesült Államokban. Ez volt New Buda, vagyis Új Buda. Ez a település ma már nem létezik, de a texasi Hays-megyében lévő Budát még ma is több ezren lakják.

A Phillip J. Allen által alapított városkát kicsivel több mint három évtizeddel később, 1881. április 1-jén hozták létre.

Austintól 20 kilométerre délkeletre és San Antoniótól 100 kilométerre északnyugatra, a 35-ös autópálya mellett terül el.

A Buda városának alapítását őrző tábla Texasban Forrás: wikipedia - Renelibrary

A környék kereskedelmi központjává vált, ám egészen 1948-ig kellett várnia arra, hogy hivatalosan is megkapja a városi jogokat - írja a Promotions.hu.

A város fejlődése az 1980-as években indult újra, ezután egyre többen költöztek oda Austinból. A 2010 és 2020 közötti évtizedben gyakorlatilag megduplázódott a lakóinak száma: 7300-ról 15 ezer fölé emelkedett.

Az alábbi videóban megnézhetik a texasi Buda nevezetességeit:

A várossal kapcsolatos további érdekes vonatkozás, hogy Stevie Ray Vaughan gitáros Double Trouble nevű zenekarának basszusgitárosa, Tommy Shannon ott töltötte a gyerekkorát.