<P>Csökkenhet a benzin ára</P>

Vágólapra másolva!
A Népszava információi szerint hamarosan dönt a Mol Rt. arról, hogy az utóbbi napokban bekövetkezett nemzetközi olajárcsökkenés és a forint erősödése lehetővé teszi-e a benzinárak mérséklését. Ugyanakkor a dízelolaj ára alighanem változatlan marad, mivel a hazai termékár még mindig több mint tíz forinttal elmarad a külpiaci árak által indokolt szintnél.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban megtört a kőolajár emelkedésének két éve tartó lendülete, csökkent a nyersolaj és az üzemanyagok világpiaci ára. Az északi-tengeri Brent olaj ára, amely az utóbbi négy hónapban már hordónként 32-35 dollár körül mozgott, a hét elején a hordónkénti 30 dollár alá csökkent.

Az alapanyagár visszaesése miatt néhány százalékkal mérséklődtek a késztermékek - gázolaj és benzin - nemzetközi piaci árai is. A hazai termékárak csökkenése felé mutat az is, hogy az utóbbi időszakban javult a forint dollárhoz viszonyított árfolyama. A dollár értéke a november végi 305 forintról 300 forint alá csökkent.

A tendenciák alapján beigazolódni látszanak a Mol Rt. nemzetközi árakkal kapcsolatos várakozásai. Ismeretes: a társaság árzuhanásra számítva a múlt hónap elején három forinttal csökkentette a benzin árát. A gázolaj viszont a benzinár csökkentésével egy időben hat forinttal drágult. A Mol Rt.-től megtudtuk: a benzinfélék ára jelenleg szinkronban van nemzetközi árakkal, a dízelüzemanyag-ár viszont még ma is több mint tíz forinttal elmarad a beszerzési árak által indokolható szinttől.

(NÉPSZAVA)

Korábban:

Szabadesésben az olajár
2000. december 6.

Ajánlat:

MOL