Dresdner Bank: nem független a jegybank

Vágólapra másolva!
Aggasztó a folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozása, és amíg ez a helyzet nem változik, a jegybank akár újabb radikális kamatemeléstől sem riadna vissza - áll a Dresdner Bank londoni befektetési részlegének legújabb elemzésében.
Vágólapra másolva!
Átalakul a gazdaságpolitika - az [origo] cikkgyűjteménye/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030605atalakul.html

A forint árfolyamának múlt heti zuhanása egyenes következménye annak, hogy Magyarország következetlen pénzügy- és költségvetés-politikai eleggyel törekedett a mihamarabbi valutauniós tagságra - vélik a Dresdner Bank londoni elemzői. A szakértők szerint a jegybank ismét kész lenne újabb radikális kamatemelésre, amennyiben a forint tovább gyengülne.

Csökken a lengyel és a cseh alapkamat/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030625csokken.html

Az elemzés külön foglalkozik a folyómérleg-hiány finanszírozási szerkezetével, amit "enyhén szólva is aggasztónak" nevez. A szerzők szerint idén eddig nettó 600 millió euró működőtőke távozott az országból, így a gazdaság finanszírozása egyre inkább a portfolió-befektetésektől függ, ebben a helyzetben pedig a kamatszintnek tartósan vonzónak kell maradnia.

A pénzintézet szakértői úgy látják, hogy a Magyar Nemzeti Bank "még messze nem élvez függetlenséget" a monetáris politika irányításában, miután a kormány az exportőrök nyomására kikényszerítette a sáveltolást.