Esnek a tőzsdék az isztambuli merényletek hírére

Vágólapra másolva!
Esésnek indultak a nagyobb európai tőzsdék részvényárfolyamai, miután legalább négy nagy erejű robbanás rázta meg Isztambul belvárosát. A robbanások a HSBC brit bankház irodáinál, illetve a brit konzulátus közelében történtek. A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX is eséssel reagált az eseményekre - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az első robbanás helyi idő szerint 10 óra 55 perckor történt, és lerombolta a HSBC bank isztambuli irodáinak többségét, legalább három ember életét kioltva - írja a Sky News. Egy vagy két robbantásról érkeztek hírek a brit konzulátus közelében, az épületben nagy károk keletkeztek. Egy negyedik bomba a város keleti részében egy lakónegyedben robbant.

A robbantások hírére felfüggesztették a kereskedést az isztambuli értéktőzsdén. A Dow Jones Stoxx 50 index 0,4, a Stoxx 600 szintén 0,4, az euróövezet papírjait tömörítő Euro Stoxx 50 pedig 0,6 százalékkal esett a robbantások hírére.

Robbanások Isztambulban - sok halott/nagyvilag/20031120ujabb.html

Mintegy fél órával az isztambuli robbantások után - közép-európai idő szerint 10.50-kor - a londoni FTSE100 indexe 0,8 százalékos, a frankfurti DAX30 1,5 százalékos, a párizsi CAC40 1,3 százalékos veszteségen volt, az isztambuli robbantások előtt a nyereséges oldalon voltak.

A Budapesti Értéktőzsde indexe a BUX csütörtökön délben 9342 ponton, 1,58 százalékos veszteségben állt. A vezető részvények közül csak az Egis árfolyama emelkedett. Legtöbbet a Matáv, és a Richter papírjai veszítettek értékükből. A távközlési papír árfolyama 2,14 százalékkal, a gyógyszercég részvényeinek árfolyama pedig 1,49 százalékkal csökkent.

A robbantások után elsősorban az utazási cégek, a légitársaságok és a biztosítók papírjai indultak esésnek, például a TUI utazásszervező cég, a British Airways vagy az AXA papírjai.

A HSBC bank részvényei 0,5 százalékot, a Lastminute.com internetes utazási portál részvényei pedig 9,5 százalékot veszítettek értékükből, de ez utóbbi csökkenéshez hozzájárult, hogy a cég egyik alapítója bejelentette: az év végén elhagyja a vállalatot - írja a Bloomberg hírügynökség.