Dominique de Combles de Nayves: Bátraké a szerencse

Vágólapra másolva!
A közel három éve hazánkban tartózkodó és munkálkodó, de most elköszönő francia nagykövet, Dominique de Combles de Nayves volt a Társalgó vendége. A nagykövet úr beszélt Magyarország szerepéről az Unióban, a francia rögbi jövőjéről és hogy miért is szereti a régi Citroëneket.
Vágólapra másolva!

Dominique de Combles de Nayves: - Jó napot kívánok mindenkinek, nagyon örülök, hogy az [origo] honlapján szerepelhetek és hogy valós időben folytathatok párbeszédet mindazokkal, akik jelen vannak. Néhány nap múlva elutazom Magyarországról, ahol közel 3 évet töltöttem, ez a 3 év Európa történelmében is igen jelentős volt. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondjam, mennyire lakályosak az [origo] irodái, sokkal inkább, mint a nagykövetség irodái, és körül is fogok nézni az épületben, hogy vannak-e esetleg üres irodák. :) Az egyik nagy célkitűzésem ugyanis az volt, hogy a francia nagykövetség különböző osztályait egyetlen épületben helyezhessem el, és ebben nem jártam sikerrel. Ugyanakkor némi büszkeséggel tölt el, hogy sikerült felépíteni a budapesti francia gimnáziumot. Szeretném kiemelni. hogy ez nem csak a franciák előtt nyitott, hanem magyar barátaink számára is.

- Mióta tartózkodik Magyarországon? Mikor volt utoljára otthon? (Kethrincica)
- 2002. január 7-én érkeztem, és alig két hete voltam utoljára Franciaországban.

- Hogy tetszik Önnek Magyarország? Mire emlékszik majd vissza szívesen? (CATH)
- Mindenekelőtt a Dunára, mert ha éppen nincs dugó és átkel az ember a hidakon, az egy nagy öröm, és Pestre - mert el kell ismernem, hogy jobban szeretem Pestet, mint Budát. Talán azért mert párizsi vagyok, és a pesti oldal mozgalmassága nagyban emlékeztet a párizsi életre.

- Mi a véleménye Magyarországról? (HeMK-)
- Ennek az országnak nagyon erős az identitása, csakúgy, mint az enyémnek, nagyon kötődik történelméhez és kultúrájához és ez az ország is Európát választotta, csakúgy, mint az enyém, és remélem, hogy ezt Franciaország ismét megerősíti az európai alkotmányról szóló népszavazáson.

- Mi vezette erre a pályára, és miért pont Magyarországra jött? (ToNyOcSkA_gipszes)
- Azért választottam ezt a szakmát, mert szerettem volna megismerni a világot, és mert akkor is úgy gondoltam, hogy ez a szakma azoké, akik a békén munkálkodnak. Magyarországot azért választottam, mert számos korábbi tapasztalatom után egy olyan országban akartam dolgozni, mely az EU-hoz készül csatlakozni, mert minden szakmai és személyes elkötelezettségemet az EU építése jelenti.

- Van kedvenc magyar étele? (john_petrucci)
- A halászlé és a somlói galuska, de a feleségem szerint nem tesz túl jót nekem... :)

- Olvastam, hogy annyira előrehaladt a magyar nyelv tanulásában, hogy újságokat, sőt könyveket is olvas magyarul. Ki a kedvenc magyar írója, illetve költője (Esterházyn kívül)? (random14)
- Kosztolányi, de azért szeretem Esterházyt is.

- Nehezen tanulta meg a magyar nyelvet? Mi okozott nagy nehézséget a nyelvtanulásban? (hippike)
- A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy nem franciául van, de nem hiszem, hogy több nehézséget okozott, mint egy magyarnak a franciatanulás. De teljesen komolyra fordítva a szót, a nyelv szerkezete jelentette a legtöbb problémát.

- Mi a kedvenc magyar szava (ha van ilyen)? Melyik magyar bort kedveli a legjobban? (hippike)
- "Megáll az eszem" és a szekszárdi borok. Méghozzá a vörösborok.

- Szereti a magyar zenét? (Pare)
- Aki nem szereti a magyar zenét, az nem szereti a zenét. Én szeretem a zenét. És nem csak a klasszikus zenét, mert Magyarország kiemelkedik minden műfajban, és pl. a jazz műfajában is, de Bartók és Kodály sem rossz.

- Van családja? Ha igen, ők hogy viszonyulnak az itteni élethez? (A_Madrich)
- Nős vagyok, van két fiam és egy lányom. A lányom 12 éves, és a budapesti francia gimnáziumba járt, és a feleségem is itt volt velem, ő Franciaországban bíró.

- Van-e esetleg olyan magyar sportoló, akit kedvel? (john_petrucci)
- Grosics, az aranycsapat kapusa, a fekete párduc, Bernard Hinault-val együtt fogadtam őt, egy nagyon fegyelmezett ember, és ha az ő korában én is úgy fogok kinézni, az nagyon jó lenne. Nagy tisztelője vagyok az aranycsapatnak és a magyar vívóknak. Feleségem vívott, és Franciaország Magyarországgal együtt a vívás nagyhatalmai. Örülök, hogy a magyarok is szereztek aranyérmet vívásban az olimpián Nagy Tímea személyében.

- Ön szereti a sportot? Hogy élte meg a francia fociválogatott világbajnoki győzelmét '98-ban? (picare71)
- Én a rögbit szeretem, de jelen voltam a stadionban a francia csapat győzelmekor, és remélem, hogy a francia focisták egy újabb világbajnoki címet is meg tudnak szerezni, lehet, hogy ez több időbe telik, mint gondolnánk, de hamarosan a francia rögbicsapat biztosan világbajnok lesz.

- Mit szándékozik tenni (a francia gimnázium létrehozásán kívül) azért, hogy a francia kultúra szélesebb körben ismert legyen Magyarországon? (Thapsshy)
- Ezt már nem én fogom folytatni, hanem az utódom néhány napon belül, de biztos vagyok, hogy kicsit úgy fogja csinálni, mint például mi a Monet-kiállítással. Megpróbálja majd megismertetni hazám modernebb kincseit, meg fog hívni számos francia értelmiségit, hogy vitatkozzanak magyar értelmiségiekkel a közös európai jövőnkről. A francia kultúra épp a vitákból táplálkozik, és úgy gondolom, hogy pillanatnyilag nem sok vita van arról a kérdésről, hogy miért van szükség Európára és milyen legyen Európa. És remélem, hogy egyre több francia bor és sajt lesz Magyarországon, megnyílt a verseny Önök és miközöttünk, főleg a borok terén.

- Miért ilyen - viszonylag - rövid időt töltött csak Magyarországon? Önön múlt ez, vagy máson? (random14)
- Csak rajtam múlott. Két évet és kilenc hónapot töltöttem Magyarországon, és egy francia nagykövet kinevezése általában 3 évre szól. Nem szívesen beszélek a magánéletemről, de 30 év közigazgatási szolgálat után úgy döntöttem, hogy váltok.