A zenét látni kell

Vágólapra másolva!
Szentpéteri Csilla zongoraművészt a Társalgóban mi másról kérdezhették volna, mint különleges koncertjeiről és a zenélés szépségéről. Csilla elmondta, hogy mennyire fontos életében az állandó megújulás, hogy hogyan találta meg útját a nagy klasszikusoktól a saját műfajáig. De mesélt arról is, hogy szenvedélyesen szeret autóval száguldozni, főzni, játszani a fiával. És arról is, hogy hogyan tudja összeegyeztetni a családi életet az állandó utazással.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

- Hogyan került kapcsolatba a zongorázással? Mi az oka, hogy ilyen fiatalon is a legnagyobbak közt tartják számon? (petey_t)
- Hétévesen anyukám és apukám betoltak egy pianínót, és ettől a naptól kezdve minden délután csak úgy mehettem le a játszótérre a barátaimmal játszani, ha megtörtént az a bizonyos gyakorlás. Az első időszakban nem ment túl könnyedén, de a szülői akarat erősebbnek bizonyult. Aztán olyan nagy hatással lett rám Schubert szerenádja, hogy akkor eltökéltem, hogy csak a számomra és a lelkemnek fontos műveket fogom eljátszani. Ez a Zeneakadémián nehezen ment, hiszen ott egy előre megírt tanterv szerint kellett tanulni, de a diplomaosztás után elkezdtem saját utamat járni. Ez volt mindig a vágyam.

- Hány évesen kezdett zongorázni? (cyberbog)
- Hétévesen. 72 éves zongoratanárnőnél kezdtem, aki a harmadik nagymamám volt, és talán a finom lekváros sütikkel és a mézes teájával sikerült odaragasztania a zongorához. Ő volt az első olyan tanárom, aki azt mondta, hogy a zenét látni kell. Elhittem neki, és ma már én is látom.

- Abszolút hallásod van? (Mechanikus-Halleves)
- Igen, belülről jövő :))

- Miért nem modell lett ilyen szép arccal? (Unspeakable)
- Mert mindig az volt a vágyam, hogy megmozgassam az agysejtjeimet, és úgy gondolom, hogy ez a pálya hosszú életre szól. Soha nem érdekelt a modellszakma, sem a külsőségek. Szeretek gondolkodni.

- Kik a példaképeid? (Mechanikus-Halleves)
- Nagyon kell vigyázni a példaképekkel, mert az ember egy idő után elkezd hozzájuk hasonlítani, és akkor már egy skizofrén állapot következik be, én pedig szeretnék Szentpéteri Csilla maradni. Minden olyan ember, aki az én értékrendemet hasonlónak értékeli, hasonlóan gondolkodik, azokból a könyvekből táplálkozik, azt a filozófiát vallja, és próbál úgy élni, ahogy én, azok biztos közel állnak hozzám.

- Elmesélné, hogy hogyan fedezték fel? Milyen segítségei voltak, hogy ilyen fiatalon ennyire szem előtt legyen? (cool)
- Öt ösztöndíjjal tanultam külföldön, a Zeneakadémia után több elismert nagy művész kurzusán részt vettem, és 1995-ben Vásáry Tamás eljött egy koncertemre, utána több turnéra elvitt magával, ahol még csak komolyzenét játszottam... Még ezt megelőzően Cziffra György is a segítségemre volt, 1996 tavaszán pedig Solti György is elismerően nyilatkozott rólam. Ezek nem szóbeli segítségek voltak, hanem komoly megmérettetések, bedobtak a mélyvízbe, de miután 12 évig versenyúszással is foglalkoztam, így nem süllyedtem el. Azt gondolom, sokat kell dolgozni, nem a külsőségekkel kell foglalkozni, rengeteget tanulni, és elhinni, hogy teendőnk van itt a Földön. Ha olyan ember elhiszi, aki kifelé hiteles, az nagyon sokat tud segíteni az előremenetelben. De azért úgy érzem, hogy ebben elsősorban saját kitartóerőm, szorgalmam is benne van.

Fotó: Fábián Évi- A zongorán kívül játszol még valamilyen hangszeren, esetleg tudsz-e énekelni? (Mechanikus-Halleves)
- Minden billentyűs hangszeren, énekelni csak szerettem volna, de miután korán kiderült, hogy hangszál-elégtelenségem van, ezért ha szeretnék énekelni, előbb elküldök otthonról mindenkit :)

- Nem volt még a kezeddel, ujjaiddal problémád a zongorázás miatt? (Mechanikus-Halleves)
- 22 éves koromban megtámadott egy borzalmas vírus, csonthártyagyulladást kaptam, másfél évig nem zongorázhattam, és kérdéses volt, hogy a bal kezem újra tud-e működni. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ne kelljen lecsukni a zongora tetejét örökre. A betegség nem múlt el, de stagnál, és én elnyomtam magamban a tüneteket, és minden nap elmondom magamnak, hogy még ötven évig zongorázni fogok.

- Mi az, amit a legjobban szeret játszani? Nem feltétlenül arra gondolok, amit játszik is koncerten. (cool)
- Nagyon nehéz a kérdésre válaszolni, hangulattól függ, és elég széles az én hangulati skálám :)

- Ön szerint felnőtt korban meg lehet tanulni zongorázni? (eliska_kukova)
- Nehezebben, mint kisgyermekkorban, de azért el lehet jutni, ha nem is mennyekbe, de egy társaság szórakoztatásáig biztos.

- Csodálattal néztük Fischer Annie zongorajátékát. Rád hatással volt a művészete? (AHoldgyermek)
- Imádom a Beethoven-zongoraversenyeket vele hallgatni.

- Volt-e olyan pillanat valaha, hogy azt kívánta, bárcsak sose tanultam volna meg zongorázni? (Kistuzolto)
- Nem, soha!

- Milyen negatív kritikákat szokott kapni? De őszintén. (cool)
- Egyszer kaptam, kedves Fáy Miklósunktól, de tőle ki nem kapott még?