Vityi Péter: Nem kell új PC a Vistához

Vágólapra másolva!
A Microsoft Magyarország ügyvezetője tavaly nyár óta Vistát használ, a március eleje óta kapható új Windows várakozásai szerint kelendőbb lesz az XP-nél. A szakember elmondta, nem feltétlenül kell új PC-t venni az új Windowshoz, az iskoláknak szánt ingyenes licencei pedig áprilistól lesznek elérhetők. A hazai képviselet vezetője ütőképesnek tartja az Xbox 360 konzolt, s azt sem bánja, hogy már Macen is lehet Windowst használni. Vityi Péter Vista-termékmenedzser kollégájával, Szelthafner Zoltánnal volt vendégünk.
Vágólapra másolva!

Ön mit használ? XP-t vagy Vistát? [karpeti]
- Tavaly augusztus óta Windows Vista Ultimate operációs rendszert használok.

Szereti a munkáját? Nem zavarja, hogy egy nem túl szimpatikus cég vezetője? [45777fr]
- Szeretem a munkámat, azt gondolom, hogy az informatika, és ezen belül a szoftverek egyre több szerepet játszanak az életünkben. Azon dolgozunk, hogy lehetőleg minél többen tartsanak szimpatikusnak bennünket.

Ön szerint mennyire reális a Vista árképzése, elősegíti-e a szoftverpiac fehéredését? Ugye a dobozos Ultimate változat kb. 150 ezerért hozzáférhető. Ennyiért pedig már komolyabb PC-t is lehet venni. [mindegyketto]
- A Windows Vista árai megegyeznek a hasonló kategóriájú XP-k áraival. A legköltséghatékonyabb vásárlási mód a számítógéppel együtt, előtelepített formában beszerezni a terméket. A legolcsóbb Vistát, a Home Basicet már nettó húszezer forintért meg lehet venni.

Törölni kell az XP-t, ha a Vistát fel akarjuk telepíteni? [pepe 1980.05.08]
- A továbbiakban is van lehetőség, hogy több operációs rendszer fusson egy gépen (dual boot), tehát lehet egyszerre XP és Vista is egy gépen.

Jó üzlet a Microsoftnak, hogy a Macen is fut a Windows? [leonidak]
- A Microsoft szoftvert gyárt, minél több hardvergyártó termékein fut a rendszere, annál többfajta eszközből válogathatnak a felhasználók. Ez mindenképpen jó a számunkra.

Hogy érzi, Magyarországon mikorra fog a Windows Vista olyan mértékben elterjedni, mint most az XP? [>AnthonyRother<]
- Szerintem gyorsabban fog terjedni, mint az XP. Az otthoni felhasználók körében a számítógépet nagyon sok helyen multimédiás eszközként használják, ebben pedig a Vista nagyon erős. Az új Windows extra funkciókat is tartalmaz, például szülői felügyeletet, amellyel szabályozhatjuk gyermekünk PC-használatát - pl. délután limitálhatjuk, hogy mennyi időt internetezhet, milyen oldalakat látogathat és milyen programokat használhat. A vállalati oldalon is gyorsabb terjedésre számítok, hiszen a kompatibilitás az XP és a Vista között jobb, mint korábban a Windows 98 és az XP esetében volt.

Fotó: Szabó Pál

Mit gondol, hány évig húzza ki a cég a Vistával? Mikor jön az utódja? [klaffkott]
- Korai lenne még az utódról beszélni, de azt gondoljuk, hogy az XP és Vista kiadása között eltelt 5 évnél kevesebbet kell majd várni az új verzióra.

Meddig forgalmazzák az XP-t? És meddig lesz hozzá támogatás? [leonidak]
- Az OEM-verziót 2009 január 1-ig fogjuk árusítani, a terméktámogatás 2014-ig lesz biztosítva az XP-hez a jelenlegi tervek szerint.

Külföldön jól fogynak a Vista prémium verziói. Mi a helyzet itthon? Mondjon valami konkrétumot az első hét adatai alapján! [leonidak]
- Nálunk is a tervezettnél jobban fogy az első hét adatai alapján, különösen a Home Prémium verzió. A Vista március elejei hazai premierjét követően a Windows-eladásaink megduplázódtak.

Szerintem a Vista csak arra jó, hogy rábírják az embereket prémium PC-k vásárlására. Mit gondol erről? [leonidak]

- A Vistához nem feltétlenül kell új számítógép, egyedül a memóriaméret kritikus: 512 megabájtnál kevesebb rammal nem indul el, ezen kívül semmilyen más fejlesztés nem szükséges. A 3D-s Aero-felület futtatása 1 gigabájt memóriát, valamint DirectX 9-kompatibilis videokártyát igényel.

Egy tanár kérdezi: mikor kapjuk meg ezeket az iskolában? [kukorica1]
- Realisztikusan március vége, április eleje tájékán.

Meg tudná mondani, miért vegyen valaki Windows Vistát? Nem tud annyival többet az XP-nél, mint az XP tudott a 98-nál. [leonidak]
- Az XP nagy előrelépés volt a Windows 98-hoz képest, elsősorban az operációs rendszermag felépítését illeltően, amelyből sokkal robusztusabb működés adódott. A Vista is egy nagy továbblépés az XP-hez képest a biztonság és a felhasználó napi munkájának kiszolgálása területén, sok újdonságot tartalmaz például a keresés, megjelenítés terén. Ide sorolnám a Home Premium változat új kezelőfelületét, mellyel az informatikában kevésbé járatos felhasználók is kényelmesen navigálni tudnak a multimédiás tartalmak között. A vállalati felhasználók számára nagyon sok üzemeltetési előnnyel jár a Vista, az erősebb biztonság eléréséhez bevezettük a Felhasználói fiók felügyelet funkciót, ez védi a gépet a rosszindulatú felhasználástól.

Fotó: Szabó Pál

Sok hír terjengett, hogy a Vista alatt elég sok XP-s program futtatásával gondok lehetnek. Mennyire igaz ez? [Funky Maci]
- Minden operáciosrendszer-váltásnál dilemma az új funkciók beépítésével csökkenő kompatibilitás, itt egy jó kompromisszumot érdemes kötni. A Vista a legtöbb alkalmazást gond nélkül futtatja - mert ez is egy fontos tervezési szempont volt. Az áttérésre való felkészítésre külön eszközöket biztosítunk: az első az Upgrade Advisor, amely tanácsot ad még az átállás előtt a PC esetleges bővítési lehetőségeiről. A másik hasznos eszközünk a Compatibility Toolkit, mellyel biztosítható, hogy egy szoftvernek a Vista egy XP-t emuláljon.

Miért van ennyi változat a Vistából? Nem lett volna egyszerűbb egy Home és egy Professional változat, mint az XP-ből? [Zsoltikukac]
- Az XP-nél pont az volt az igény, hogy a különböző igényekre más-más verziókat kínáljunk: így ma otthoni felhasználásra kétféle verzió van, vállalatira szintén kettő. Ezen kívül van egy speciális kiadás, ami mindent tartalmaz: ez az Ultimate. A múlt héten került a hazai boltokba a magyar Windows Vista, az eladási számok már most tükrözik, hogy ez egy jó döntés volt.

Ön szerint a Windows jobb, mint a Macintosh? [vampirgirl!]
- Igen, mert én azt gondolom, hogy több alkalmazás kapható hozzá, több területen alkalmazható.

Szerintem a XP-k túlnyomó többsége másolat. Nem félnek attól, hogy a Vista is erre a sorsra jut? Egy-két ezer forintért bárki megveszi majd a kalózkópiát. [+Ari Pasi+]
- Ez egy hosszú idő óta fennálló probléma. A Vista fejlettebb aktivációs rendszert tartalmaz az XP-nél, amely az illegális verziókban figyelmeztetni fogja a felhasználót, és kevesebb funkciót kínáló, csökkentett funkciójú módba kapcsol.

Ha veszek egy Vistát, jogosult vagyok-e használni az XP-t, ha valami miatt mégsem válna be az új rendszer és van telepítőlemezem? [leonidak]
- A Vista Business és Ultimate verziói esetében igen, az otthoni verzióknál viszont nem. A vállalati piacra szánt termékekből próbaverzió (Trial) is létezik, így a cégek letesztelhetik az új operációs rendszert.

Én a Media Center felület miatt vennék Vistát. Hol tudok venni távirányítót hozzá? [45777fr]
- Rendelhető a termékhez távirányító, keressék a viszonteladóinknál. Emellett számítunk arra, hogy a boltokban megjelennek az olyan konfigurációk is, amelyeknek alapból részét képezi majd a távirányító.

Fotó: Szabó Pál
Fotó: Szabó Pál

Az egyes hardverek esetében az XP-re írt driverek, illesztőprogramok mennyire működnek Vistán? Egyenként be kell szerezni újra őket? [__zsolt.BP17ker]
- A kompatibilitásról a Windows Vista HCL oldalán találhatnak információt. Vista kompatibilis drivereket a hardvergyártók oldalairól ingyen lehet letölteni, telepítés előtt célszerű ellenőrizni, hogy a fontos komponensekhez elérhetők-e vistás illesztőprogramok.

A Defrag és a ScanDisk miért csak rendszergazdai jogosultságok alatt fut? Felhasználók miért nem indíthatják el? Tudnak ezek a programok kárt okozni a gépen? [unalmasvagy]
- A Defrag és a Scandisk üzemeltetői funkciók, amelyeket adminisztrátorjogokkal érdemes futtatni. A Defrag elindításakor a Felhasználói fiók felügyelet figyelmeztet, hogy ez egy rendszerfunkció: amennyiben a jogosultság kiterjed ezekre, akkor egy felhasználó is futtathatja, nem csak rendszergazda.

Ahol nincs internet, hogyan aktiválható a Vista? Sok kis településen ez még probléma. [Herbspaak]
- Továbbra is elérhető a telefonon keresztüli aktiváció.

A Vistának tényleg 40 gigabájt tárhely kell? Elég sok helyen írnak erről [mydiablo]
- 15 gigabájt már elég, gyakorlati tapasztalataink szerint egy teljes kiépítésű rendszer kb. 30 gigabájtot foglal a merevlemezen.

Hol érhető el a Windows Vista Ultimate Edition próbaverziója? Hány napos? Van korlátozás a funkciókban az eredetihez képest? Bárki kipróbálhatja? [vilmi007]
- Nem, sajnos nem elérhető, mert csak a vállalati verzióban létezik Trial verzió.

Állitólag a Windows Media Center nem használható minden tévétuner-kártyával. Várható fejlődés ezen a téren (kompatibilitás)? [karpeti]
- A gyártó honlapján érdemes ellenőrizni a Vista-kompatibilitást, ez minden hardverre igaz, így a tévékártyákra is.

Az új Windows Vista program esetében sikerült végre teljesen búcsút mondani a kék halál jelenségének? A Windows XP-nél sajnos még tapasztaltam. [klorofill]
- A kék halált rengeteg dolog okozhatja, ezek elsősorban hardverkompatibilitási problémákból szoktak adódni. Az XP-ben sokat sikerült előrelépni az NT-hez képest, úgy gondoljuk, hogy a Vista legalább ekkora lépés az XP-hez képest. Ha Vista-kompatibilis hardverünk van, akkor működik a rendszer a legstabilabban.

Mik a hazai terveik az Xbox 360-nal? Mikor lesz magyar Live? [leonidak]
- Folyamatosan bővítjük a forgalmazott termékek körét, különböző játékokat és kiegészítőket, az eladásuk száma meghaladta a tízezret. Az Xbox Live-val kapcsolatban még nem tudunk nyilatkozni.

Ön szerint az Xbox 360 le tudja nyomni a konkurens Playstation 3-at? [Tibcsyy]
- Igen, azt gondoljuk, hogy jobb a fejlesztői környezet, ezáltal könnyebb játékokat készíteni, és jobb a hálózati játékmód az Xbox 360-ban, mint a konkurenciánál. Ezek fontos tényezők a felhasználók szempontjából.

Fotó: Szabó Pál
Fotó: Szabó Pál

Ön találkozott már személyesen Bill Gatesszel? Milyen hangsúlyt fektet a Microsoft a külföldi képviseletekre? [brdaniel]
- Többször találkoztam már Billel. Ezek egy része ügyféltalálkozó, más része pedig vezetői megbeszélés volt. A Microsoft számára fontosak a helyi képviseletek, és az is, hogy az adott ország kulturájának és szokásának megfelelően illeszkedjen be a cég az ország üzeleti életébe és a helyi informatikai fejlettségnek megfelelően dolgozzunk. Ezért a Microsoft Magyarországnál is szinte kizárólag magyar szakembereket alkalmazunk.

Jogtiszta XP-t miért nem lehet többször ugyanarra a gépre telepíteni, ha valami miatt előzőleg le kellett formázni. Miért kell telefonon új aktiválási kódot kérni? [galokata]
- Az aktiváció biztosítja, hogy a szoftvert egy gépen használják a licencszerződésben meghatározott módon. Néha szükség lehet az aktiváció megismétlésére, mint például az ön által is említett esetben - ám ez díjmentesen elvégezhető telefonon keresztül, az ügyfélszolgálatunkon.

A Microsoft Magyarország munkatársai foglalkoznak Microsoft-termékek fejlesztésével? Ha valaki elkötelezné magát, hogy a Microsoft magyarországi képviseleténél szeretne dolgozni, hogyan és milyen eséllyel pályázhatna? [brdaniel]
- Termékfejlesztés nincs a Microsoft Magyarországnál, a terméktámogatási csoportunkban kiemelkedő szaktudást várunk el, és a szakmai továbbfejlődés is biztosított. Aki itt bizonyít, annak nyitva áll a kapu a redmondi fejlesztőközpont felé is. A honlapunkon az álláshirdetések megtalálhatók, és természetesen ha valaki rögtön fejlesztő akar lenni, akkor is kereshet minket, minden tehetséges embert várunk.

Köszönjük az érdeklődést! Remélem, sikerült a legfontosabb kérdéseket megválaszolnunk. Nagyon sok technológiai kérdés érkezett be, amelyeket most nem tudtunk megválaszolni. Ezeket a honlapunkról elérhető technológiai levelezőlistákra érdemes feltenni, ahol képzett szakemberek válaszolnak.