Matyuc Péter: Hadgyakorlaton előszeretettel látogatom a gulyáságyút

Vágólapra másolva!
Matyuc Pétert, a Honvédelmi Minisztérium szóvivőjét elsősorban a sorkatonaságról, a haderőreformról és az iraki helyzetről kérdezték az [origo] Társalgójában. A szóvivő elmondta, hogy budapestieket már rég nem láttak a sorozáson, hogy utánozhatatlan a hadgyakorlatokon készült babgulyás és hogy a hadsereg csak a normál ügymenetben nem üzemel kifogástalanul, ha vészhelyzet lenne, "mindenki tenné a dolgát".
Vágólapra másolva!

Szervusztok! Bármi, ami HM, jöhet :)

- Ön volt katona? Vagy olyan ember nem dolgozhat a HM-ben, aki nem volt katona? (cool)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

- Nem voltam katona, és mint a mellékelt ábra mutatja..:) A távlati cél az, hogy az integrált (tehát a magyar honvédség vezérkarával összeolvasztott) Honvédelmi Minisztérium minisztériumi része a civilellenőrzés érvényesítése érdekében ne is katona legyen.

- Mikor szüntetik meg végre a sorkatonai szolgálatot? (Gabriella)

- A két kormánypárt választási ígérete szerint a ciklus idején, pontos időpontot pedig egy kormányhatározat tartalmaz, amely szerint 2005 januárjában lesz az utolsó bevonulás, tehát fél évvel később az utolsó leszerelés.

- Aki októberben befejezte tanulmányait, mikor számíthat behívóra? (Peppino)

- Ez függ a korától, családi állapotától, halasztásainak számától, utolsó sorozásától, de papírforma szerint a következő bevonultatásnál akár már számíthat rá január-februárban.

- Első halasztásom lenne, 19 éves vagyok, de következő szeptembertől szeretném folytatni a tanulást. Szóval ez ilyen egy év szünetféle... Van rá mód, hogy a sorozást ilyenkor még kikerüljük? (Peppino)

- Pont én adjak tippeket? :) A halasztási kérelmet be kell adni, de ha január-februárra eddig nem érkezett sorozási behívó, akkor a karácsonyt, újévet nyugodtan lehet ünnepelni. A következőig pedig meglesz a felvételi nyár elején (erre megint halasztást lehet kérni), sikeres felvételi esetén pedig első diploma megszerzéséig a hallgatói jogviszony idején alanyi jogon jár.

- Régen nagyon sok embert szereltek le mindenféle hülyeséggel. Ez most is így van, vagy mostanra valamennyire szigorodott? Egyáltalán milyen a morál egy ilyen csóró seregben? (gollam)

- Ma is sok embert szerelnek le, általában az a jellemző, hogy nagyobb településtípusról nem vonulnak, inkább kistérségek, falvak, kisebb városok lakói jönnek be hozzánk. Főleg onnan, ahol még a honvédség a férfivá válás egyik nagy próbája. Budapestit régóta nem láttunk, az indokok pedig nagyon sokrétűek, most már nem az egészségügyi alkalmatlanság a sláger, mert ennél kézenfekvőbb ok is van. Átlagosan a 18-30 közötti korosztályoknak minden évben a fele továbbtanul egyetemen, főiskolán, és erre hivatkozva lehet halasztást kérni és ezt ki is használják. Kialakult egy olyan helyzet, amiben nagyon-nagyon súlyos torzulások tapasztalhatók, igen nagy társadalmi igazságtalanság, hogy a 18-30 között lévő mintegy 1 millió magyar férfiból évente 6-8 ezren jönnek csak be a hadseregbe. Úgyhogy ennek megszüntetése is csak a profi haderő bevezetésével képzelhető el.

- Egy ismerősöm nemrég vonult be. Azt mondta, az élelelemellátás nem valami jó, és a rá szánt idő kevés. Igaz ez? (Csokee)

- Ki mihez van szokva... El tudom képzelni, hogy nem a legjobb, a HM-ben például 4 ezer szelet rántott húson vagyok túl egy év alatt, és egyik sem hasonlítható az édesanyáméhoz. Ugyanakkor hadgyakorlaton azért előszeretettel látogatom a gulyáságyút, mert az ottani babgulyások utánozhatatlanok.

- A gyakorlatban mi történik azzal a sorkatonával, illetve szerződéses katonával, aki homoszexuális? (_Voldemort_)

- Ha a sorozáson kiderül, nem vonul be. Ha bevonult, de éppúgy, mint más, magánéletét a laktanyán kívül éli, akkor semmi. Ha viszont zaklatja a társait, akkor leszerelik és büntetőeljárás indul ellene, de ez éppúgy igaz azon heteroszexuálisokra is, akik munkatársnőiket zaklatnák.