199. Bohák Tibor - Derby, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bohák Tibor mesél Derbyről.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2005 októberében kerültem ki Angliába. Sajnos elég későn, tehát már elmúltam 39, mire lehetőséget kaptam,hogy külföldön dolgozhassam. Előtte is próbálkoztam, sok hóhányó cég be is palizott, kisebb-nagyobb csalások áldozata voltam, sok honfitársammal egyetemben. Egyszer aztán ráakadtam egy budapesti cégre, amely minimális költségek fejében, tehát semmi humbug, kijuttattak Angliába szakácsnak. Ezt én már hihetetlennek gondoltam, abban a pillanatban be is pánikoltam, amikor sikerült végre.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Mindenki tudja már szerintem, miben jobb Anglia és miben rosszabb. Azt el kell mondanom, hogy Magyarország semmivel sem rosszabb hely, sőt az időjárást tekintve Hawaii. Mi igenis jó nemzet vagyunk, tudunk keményen dolgozni, lehet ránk számítani. Itt sok olyan ember él, aki csak "dolgozgat". Az igazi bennszülött angol nem arról híres, hogy halálra dolgozza magát egy gyárban. Arra itt vannak a kelet-európaiak, meg még kb. száz egyéb nemzet polgárai. Ezért mi keményen adózunk az angol államnak, így az ő nyugdíjrendszerüket nem fenyegeti az összeomlás.

Derbyben élek és dolgozom, ez Közép-Angliában van, Miskolc nagyságú város. Nem egy nagy szám, nincs semmi nagy attrakció, tengerpart vagy hasonlók, de azért szeretem, hiszen itt kaptam munkát. Egy igazi, nagy angol pubban szakácskodom, sajnos mint egyedüli magyar, viszont itt nincs lengyelinvázió sem. Ezzel nem akarom őket bántani, de pár év múlva csak idős lakói lesznek Lengyelországnak, ha így marad a helyzet. A kollégáim fiatal angolok, a zöme igen jó fej, és úgy érzem, tényleg kedvel is némelyik, nem csupán az etikettet tartja be. Ez egy többnyire vidám, nagyszerű hely, nagy mázlim volt, hogy kifogtam. Ezért még itt szeretnék maradni kb. három évet. Én is a fránya pénz miatt jöttem, és itt legalább látom is értelmét a munkámnak, eközben az angol nyelv is rám ragad, nem utolsósorban.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányzik minden. Család, barátok, de ezzel a honvágykerdéssel én már nem foglalkozom. Egyszer úgyis hazamegyek végleg, otthon szeretnék boldogulni valami privát dologban. Toltam eleget mások szekerét kis hazámban. Hiányzik, hogy otthon minden évszak más, itt sokszor szinte egyformán rossz, esős, szeles stb. A meleg nyár, a simogató őszi napfény, jó kis vízparti bulik a haverokkal. A magyar beszed, a jó magyaros mulatozás, vircsaft. Szóval ezek a dolgok. Viszont, ami otthonról nem hiányzik, az a létbizonytalanság.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ha hazamennék végleg, akkor csak a heti rendszeres jó fizu hiányozna és a melóhelyről egy-két jó arc, köztük a főnököm, akihez foghatóval otthon is csak ritkán találkoztam. Majd el is hívom később mihozzánk. Ő megérdemli, és még a főbérlőm is.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az életszínvonal természetesen magasabb, hiszen nem voltak 50 évig csóróságra ítélve. Tudtak haladni a háború vége óta. Mi is tudtunk volna, ha hagynak, és szerintem Anglia fekvéséből adódóan (szigetország) mindig jobb pozícióban volt, mint mi. Szóval itt egy átlagos angol családnál, ahol az apuci nem hord el minden pénzt a pubba, nem gond a megélhetés. Jó kocsi, nyaralás a világ legszebb tájain, mind belefér. Még kedvezőek a hiteleik is. Az egyik kollégám most vett hitelre egy kb. 200 milliós házat, igaz, hogy ő a főszakács, és nincs kétségbeesve, hogy hogyan fogja fizetni a részleteket. Pedig itt az ingatlanárak tényleg borsosak.

Mennyibe kerül egy buszjegy?
A buszjegy 500 forint, de én biciklivel járok mindenhova, az a tuti. Pedig a használt kocsik olyan olcsók, hogy néha majdnem elcsábulok, hogy vegyek egyet, csak hát ugye, az a fránya spórolás. Nem vagyok sóher, csak előrelátó. Egyszer egy kicsit szórakoztam itt Angliában, egy hétig egyfolytában, pont egy ilyen használt kocsi ára ugrott el.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy lakásbérlet a belvárosban húzós: 5-600 font (176 000-211 200 forint). Én egy angol kolléga házában lakom, itt ez tök olcsó, 170 font (60 000 forint) havonta. De ez baráti.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Havi kb. 600 fontot (211 200 forint) tudok félretenni. Tulajdonképpen magamra mostanában nem sokat költök, hiszen mindenem megvan, néha veszek egy-két új darabot. Itt a ruházkodás nem nagy ügy. Én is jobban öltözködöm, mint egy átlagos angol fiatal, ezen azt értem, hogy nem vagyok slampos.

Kocsmázni nagyon ritkán járok, ugyanis ha én nekikezdek egy kicsit bulizni, az általában nem végződik jól, főleg anyagilag.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem azzal foglalkozom igazán, amivel szeretnék, mert akkor ornitológus, geológus vagy utazó lennék, mint a Juhász Árpi bácsi (geológus).

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az itteni hangulat jónak mondható, az angoloknak nincs nagy okuk a panaszra. Pub, focimeccsek, vasárnapi ebéd, persze a pubban.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Csak attól tartok, hogy ha hazamegyek, nem biztos, hogy úgy fog sikerül minden, ahogy elterveztem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A múlt héten volt egy kamu bombariadó a bíróság épületében. A terrorizmus veszélye eléggé foglalkoztatja őket, hiszen itt együtt élünk a fenyegetéssel, nem úgy, mint mondjuk Magyarországon. Itt van realitása a dolognak.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az újságok címlapján valami ügyeletes médiacica szokott lenni, Paris Hilton vagy Britney, mikor melyik. Na meg az angol foci, ami tényleg jó is.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A szabadidős tevékenység az angoloknál többnyire a pub. Hétvégenként pedig még több pub, a fiatalok körében, ami alól a hölgyek sem jelentenek kivételt, sajnos az ájulásig ivás.

Persze van, aki konditerembe jár vagy könyvtárba, nem akarok ennyire általánosítani.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szombat este úgy néz ki a belváros, mint otthon egy nagyobb városban, csak mondjuk szilveszterkor. Minden pub, disco dugig van, és hajnal kettőig, ami belefér. A fiúk és a lányok külön járnak, csapatokban fancy jelmezben bulizni, a csajok télen is egy szál topban.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem kívánom, hogy a gyerekem itt éljen, elnézve az itteni ifjakat. Szerintem arra, hogy megtanuljon valaki angolul, arra szuper hely.

Azt kívánom, hogy a gyerekem Magyarországon éljen, hiszen az egy jó hely, és bízom benne, hogy pár év múlva még jobb lesz. Persze ha eltölt itt az ember egy pár évet, biztos másképpen fog gondolkodni az otthoni dolgokkal kapcsolatban. Én bizakodó vagyok. Jobb lenne otthon is több mosolygós tekintetet látni.

<