Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Még nem szűnik a kánikula

Vágólapra másolva!
Vasárnap egy árnyalatnyit frissebb lesz az idő.
Vágólapra másolva!

Keleten még szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, a Dunántúlon a napsütés lesz túlsúlyban. A Tiszántúlon még kialakulhatnak heves zivatarok átmeneti viharos szelekkel. A jövő hét első két napja kánikulát hoz. Szerdától 4-6 fokkal felfrissül az idő, a nappali hőmérsékletek az átlagos körül alakulnak, napos és csapadékos periódusok váltakoznak.

A Brit-szigeteken és az Északi-tenger partvidékén egy markáns ciklon frontzónái okoznak csapadékos, kissé hűvös időt. Ugyancsak alacsony hőmérsékletek jellemzik Északkelet-Európát. A Kárpát-medence keleti részétől a Baltikumig sokfelé fordul elő zivatar. Közép-Európa legnagyobb területén átmenetileg száraz, forró légtömeg határozza meg az időjárást. A mediterrán térségben tombol a kánikula, Spanyolországban ismét előfordul 40 fokot meghaladó hőség.

Vasárnap kissé felfrissül az idő. Nyugaton sok napsütésre számíthatunk, csupán délelőtt alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Ugyanakkor keleten a néhány órás napsütés mellett a gyakran megnövekvő felhőzetből sokfelé fordul elő zápor, heves zivatar. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, máshol a zivatarok idején erős széllökések is lehetnek. A hőmérséklet csúcsértéke 27, 32 fok között alakul.

Egy árnyalatnyit frissült az idő, így a hétköznapi alvástalanság után jó nagyokat lehet aludni. Érdemes kihasználni a pihenést, hogy a következő hétre jól fel tudjunk készülni. A nyugati megyékben dél körül erős lesz az UV, ezt vegyük figyelembe! Keleten az ismétlődő zivatarok okozhatnak kellemetlenségeket a közlekedésben. Zivatarok környezetében viharos széllökések alakulnak ki. Természetes vizeink hőmérséklete 24-28 fok között alakul, a felhőzeti viszonyok miatt inkább nyugaton lesz strandidő, bár a levegő és a víz hőmérséklete máshol sem lesz alacsony.

Hétfőn a kellemesen friss hajnalt követően délelőtt szikrázó napsütés melegíti a levegőt, zavartalan lesz a napsütés. Késő délutántól északon és nyugaton nyári zápor, zivatar kialakulhat. Mérsékelt marad a szél. 31, 35 fokra melegszik a levegő.


Kedden keleten délelőtt sok lesz a napsütés, a Dunántúlon már ekkor megjelennek a záporok, zivatarok, itt kissé enyhül a forróség. Estére a Tiszántúlon is kialakulhatnak viharok. Zivatarok környezetében megerősödik a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 36 fok között alakul. Ez lesz főleg keleten a nagy meleghullám csúcspontja, sok helyen alakul 35 fok felett a hőmérséklet, ami a fülledt időben rendkívül megterhelő lesz.

Szerdától kissé változékonyabbra fordul az időjárás. Frontok érkeznek, melyek átmeneti felhősödéssel, néhány órás csapadékkal járnak. A frontok közötti időszakban napsütés várható. Néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. A délkeleti megyékben még marad a kánikula, máshol átlagos, 24-28 fok közötti értékek lesznek a jellemzők.

A szombati csapadékból helyenként nem sokat láttak, ott a következő napokban locsolásra szorulnak a növények. A napfelkelte körüli időpont a leghatékonyabb és egyben legtakarékosabb a locsolás számára. A reggeli szélcsendes, száraz időben érdemes a szükséges és aktuális permetezést elvégezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről