Ez már felfoghatatlan: a legfiatalabbakat is harcolni küldenék Ukrajnában

Fotó: JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Ukrajnában nemrégiben módosították a mozgósítási törvényeket, akkor 27-ről 25 évre csökkentették az alsó korhatárt, ám Roman Lozinszkij ukrán parlamenti képviselő már arról beszélt, tovább kell csökkenteni a hadkötelezettségi korhatárt - írta a Magyar Nemzet. A politikus szerint a jövőben újabb változások várhatók a sorozásokkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Egy teljes körű háború harmadik évéről beszélünk. Az elesett vagy megsebesült katonák pótlása elengedhetetlen. Le kell váltani azokat, akik már több mint két éve a fronton szolgálnak 

hívta fel a figyelmet Roman Lozinszkij. Az ukrán Hang párt parlamenti képviselője egy interjúban beszélt arról, hogy minden bizonnyal nem a tavasszal hatályba léptetett módosítások voltak az utolsók a mozgósítások terén – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

A Magyar Nemzet emlékeztetett, akkor a sorozási korhatárt 27 évről 25-re csökkentették, ám Lozinszkij utalt arra, az alsó korhatárt még tovább csökkenthetik, noha 

elismerte, egy ilyen döntés aligha fog pozitív visszhangot kapni az emberektől.

„Feltéve, hogy a frontvonal megmarad, és a háború folytatódik, nem ez lesz az utolsó változás a mozgósítás korhatárát illetően” – idézte a politikust az ukrán Unian hírportál.

Mint ahogyan azt megírtuk, az ukrán parlament április 11-én elfogadta a mozgósítást szigorító törvénytervezetet mivel Ukrajna nehezen talál önkénteseket és szeretné szélesíteni a mozgósítást. 

Az új mozgósítási törvény úgy rendelkezik, hogy az idézés akkor is kézbesítettnek minősül, ha a kísérlet sikertelen. Kézbesítési időpontnak azt a napot tekintik, amikor a posta feljegyzést készít arról, hogy a címzettnek nem tudták átadni. Tíz nappal ezután a katonai parancsnok a rendőrséghez fordulhat azzal a kéréssel, hogy vegye őrizetbe és állítsa az illetékes katonai bizottság elé a behívást megkerülő állampolgárt.

A mozgósítást kijátszók esetében korlátozzák a gépjárművek vezetését. A konzuli szolgáltatásokat is korlátozzák a 18 és 60 év közötti, katonai regisztrációs okmányokkal nem rendelkező ukránok esetében. Azok az ukránok, akiknek egynél több autójuk van, az úgynevezett gépjármű-mobilizáció keretében elveszíthetik azt.

Mostantól szigorúbb büntetéseket szabnak ki a mozgósítás alól kibújni próbálókra. A szöveg egy külön digitális rendszer létrehozásával megkönnyíti a regisztrációs eljárásokat is.

Az új törvény várhatóan több százezer katonaköteles ukrán állampolgár mozgósításával fog járni. A Sztrana ukrán hírportál szerint Ukrajna mozgósítási potenciálját mintegy 700 ezer főre becsülik. 

Korábban a hatóságok arról beszéltek, hogy körülbelül 500 ezer embert kell mozgósítani, bár később pontosították, hogy ezt a számot némileg csökkenteni fogják.

Ugyanakkor a törvény nem rendelkezik a leszerelésről. Vaszil Nebenzja orosz állandó ENSZ-képviselő szerint a mozgósítási törvény végleg az ukrán hatóságok jobbágyává teszi az ukránokat.

Ismert, április 2-án Zelenszkij már több, szintén a mozgósítással kapcsolatos törvényt is aláírt, megszüntette például a korlátozott hadrafoghatósági státuszt. 

Április 15-én dokumentumot Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke aláírta.Viktor Medvedcsuk, az Ukrajnában betiltott Ellenzéki Platform az Életért párt volt vezetője azt mondta, hogy Zelenszkij teljesen tönkretette az országot, a politikus szerint a fő probléma az, hogy Ukrajnában egyik elnök sem igyekezett figyelembe venni az ukrán nép érdekeit.

A sokak által jogfosztónak tartott mozgósítási törvény azonban május 18-án életbe lépett Ukrajnában, amely komoly szankciókkal fog sújtani mindenkit, aki nem jelentkezik a seregnél. 

Aki 60 napon belül nem véteti magát katonai nyilvántartásba, az akár 220 ezer forintnyi bírságot is kaphat.

„A hadkiegészítőknek ezentúl joguk lesz arra, hogy bírósági döntés nélkül megbüntessenek bárkit, aki nem jelentkezett náluk. Ha a büntetést nem fizetik be, akkor végrehajtás következik, és letiltják az illető bankszámláját és így tovább” – Andrij Oszadcsuk az ukrán parlament rendvédelmi bizottságának elnökhelyettese.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!