Georg Spöttle: Nem lesz gyors tűzszünet

palesztin, izrael, konfliktus, rombolás, támadás, háború
EDITORS NOTE: Graphic content / A salvo of rockets is fired by Palestinian militants from Gaza City toward Israel, on October 8, 2023. The death toll surged to almost 1,000 since Palestinian militant group Hamas launched its massive surprise attack on Israel with a barrage of rockets and a massive ground assault, officials on both sides said on October 8. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Vágólapra másolva!
Izrael keményen fellép, ami nem is csoda, hiszen a 260 lemészárolt fiatal a zenei fesztiválon és az agyonlőtt civilek képei sokkolták a világot. Az Iszlám Állam kegyetlenkedését idézik a képsorok. Ezt nyilatkozta a magát, házában elbarikádozó nő is, aki felhívta az egyik tv-csatornát. „Megpróbálnak bejutni a házakba, fegyveresek rohangásznak az utcán és géppuskával felszerelt terepjárók mennek. Mintha Irakot vagy Szíriát látnám az Iszlám Állam alatti időkben" -mondta a hallhatóan halálra rémült nő.
Vágólapra másolva!

A hírportálok izraeli Pearl Harbornak nevezik a Hamász (Iszlám Ellenállási Mozgalom) Al Aksza Vihar hadműveletét. Ez jogos, hiszen ugyan olyan váratlanul érte Izraelt, mint ahogy az Egyesült Államokat Japán támadása Pearl Harbor kikötőjében Hawaii-n. Senki sem érti hol voltak a titkosszolgálatok, hogy sem a Moszad, sem a Sin Bét, sem partner szolgálatok, mint a CIA vagy a német BND nem kaptak fülest a készülő támadásról.

A Hamász többezer „Kasszám" típusú rakétát legyártott és rengeteg fegyvert, valamint lőszert halmozott fel, szinte hihetetlen, hogy egyetlen beépített ügynök nem vette észre az előjeleket. Még döbbenetesebb, hogy az amerikai hadsereg által Afganisztánban hagyott fegyvereket is talált az izraeli hadsereg a halott terroristáknál.

Miként, kinek a segítségével juthattak ezek a Gázai-övezetbe?

Az izraeli erők erősen felfegyverzett ellenőrző pontokat állítanak fel a határ mentén Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Mostafa Alkharouf

A Hamász motoros sárkányrepülőket is bevetett, hogy átjussanak a határfalon, amely nemcsak magas, hanem több méter mélyen a földbe van ágyazva, hogy ne tudjanak alagutat ásni alatta. A fal mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is fel van szerelve, mindenkit megdöbbentett, hogy ezt hogyan játszhatták ki a Hamász harcosai.

Az Izraeli Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy most az a legfontosabb, hogy kiszorítsák a terroristákat Izrael területéről, utána megkezdődhet a túszul ejtett izraeliek felkutatása, ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen házról házra mindent át kell kutatni.

Ezt egy hatszázezres nagyvárosban végrehajtani csak komoly áldozatok árán lehet, ezzel a hadsereg vezetése is tisztában van. A Hamász három határ közeli várost és 21 farmot foglalt el a támadást követően. A rendőrőrsökön is plusz fegyverekhez jutottak. Megrázó felvételeket mutatott be az izraeli tv, amelyen a gázai határ mellett futó autópályán történt eseményeket rögzítették a terroristák. Sok autóst, köztük nőket is, agyonlőttek. Közben néhány palesztin is életét vesztette, mivel több izraeli védekezett a magánál tartott lőfegyverével.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Mustafa Hassona

Több túszt innen hurcoltak el. Ma reggel egy fiatal férfi adott interjút a CNN-nek, aki a Hamasz által közzétett felvételeken látta, ahogy feleségét és két 4-5 év körüli kislányukat fogságba ejtették. A legtöbb légitársaság felfüggesztette járatait Tel Avivba, mivel a folyamatos rakétatámadások miatt komoly veszélyben lennének a civil utasszállítók is.

Én tegnap éjjel érkeztem Bejrutba és a gépünk nagy kitérővel a Sínai-félsziget felől kanyarodott rá a Földközi-tengerre majd a libanoni főváros repülőterére. Az izraeli hadsereg célpontként kezeli a mecseteket és a kórházakat is, mivel a Hamász ezeket is gyakran használja fegyverraktárnak vagy parancsnoki állásnak.

A múltban volt, hogy óvódák udvaráról lőtték ki rakétáikat Izraelre direkt azzal a céllal, hogy Izrael azokra csapást mérjen és utána a médiumokban bemutassák a halott és sérült gyermekeket.

Izrael most elszánt, hogy egyszer és mindenkorra felszámolja a Hamászt és a hasonló szervezeteket ezért már komoly erők készülnek a behatolásra a Gázai-övezetbe.

Benjamin Netanjahu és kormánya nem végezhet félmunkát, mivel az hatalmas presztízs veszteség lenne számukra. Most példát és erőt akarnak mutatni, ezért nem valószínű egy gyors tűzszünet.

A Hamász egy rövidítés Ḥarakat al-muqāwama al-islāmiyya, aza Iszlám Ellenállási Mozgalom. A csoport, amely 1987-ben alakult meg. Tagjai az egyiptomi Muszlim Testvériségből váltak ki. 1988-ban alapító okiratukban lefektették, hogy a szervezet célja Palesztina felszabadítása és ebbe Izrael területe is beletartozik. A Hamász főhadiszállása Gázában található és legfőbb támogatója Irán.