Várják a németek a magyar mérnököket

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy Németország már az idén megnyitja kapuit a kelet-közép-európai országok mérnökei előtt, hogy enyhítse az országban kialakult szakemberhiányt - jelentette be Michael Glos gazdasági miniszter pénteken. Ezzel a magyar mérnökök is könnyen kijuthatnának a német álláspiacra.
Vágólapra másolva!

Az MTI tudósítása szerint a berlini kormány tegnapi ülésén döntött arról, hogy lazítani fog a bevándorlási szabályokon és a lehető leghamarabb beengedi Kelet-Közép-Európából a mérnököket. A német kormány főképp a gépész-és a villamosmérnökök befogadásában érdekelt, mivel egyes közgazdászok szerint hiányuk befolyásolhatja Európa legnagyobb gazdaságának fellendülését is.

A gazdasági kamara még nagyobb nyitást akar

Alexander Vondra cseh miniszterelnök-helyettes olyan "kis lépésnek" minősítette a döntést, amelynek haszonélvezője a német gazdaság lesz és amely nem oldja meg a német munkaerőpiac zártságának problémáját. A Gesamtmetall munkaadói szervezet szerint a fém-és gépiparban 50 százalékkal nőtt tavaly a betöltetlen mérnöki állások száma. A DIHK gazdasági és ipari kamara üdvözölte a kormány döntését, de ennél nagyobb piaci nyitást várt volna. Németország azok közé a nyugati uniós országok közé tartozik, amelyek továbbra is munkvállalási engedélyhez kötik a keleti uniós tagállamok - így Magyarország -állampolgárainak munkavállalását.