Békavacsora igazi ínyenceknek

Vágólapra másolva!
Ma már tisztított, konyhakész békacombokat vásárolhatunk, leginkább mélyhűtötten, ritkábban jegelve juthatunk hozzá. A békának tavasszal és ősszel a legfinomabb a húsa. Étteremben is rendelhetjük, de otthon is elkészíthetjük ezt a finomságot.
Vágólapra másolva!

Néhány gondolat az előkészítésről, amennyiben élő békához jutnánk: a békát derékban kettévágjuk. A bőrét lerántjuk, és hideg citromos vízben kiáztatjuk. Utána ruhán leszárítjuk, a lábait összefűzzük. Személyenként 4-5 pár békacombot számítunk. A sült békahús hófehér, ízletes, a zsenge csirkemellre emlékeztető. Magas a fehérjetartalma. Hidegen-melegen egyaránt elkészíthető. Legismertebb a rántott békacomb, de most különlegesebb módozatokkal ismertetném meg önöket. A békacomb Magyarországon is közkedvelt volt, a franciák, olaszok, svájciak körében jelenleg is az, de jobb éttermekben hazánkban is étlapon tartják. Boltban egy csomag béka (1 kg = 20 pár békacomb) kb. 2400 forint, azaz nem is olyan drága mulatság.

Gombás békacomb

Hozzávalók: 16-20 db békacomb, 20 dkg gomba, 12 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 dl száraz, fehérbor, 1 fej vöröshagyma, fél pohár snidling, 20 dkg barna rizs, 10 dkg koktélparadicsom, só, őrölt bors, pirospaprika

Forrás: Magyar Konyha


A formázott, fűszerezett békacombokat paprikás lisztbe forgatjuk, forró vajban körbesütjük. Kivesszük a serpenyőből, félretesszük a következő felhasználásig. A visszamaradt vajban finomra vágott hagymát pirítunk, hozzátesszük a szeletekre vágott gombát, liszttel megszórjuk, tejszínnel és fehérborral felöntjük, majd felforraljuk és a békacombokkal összefőzzük. Párolt barna rizst készítünk köretnek. Koktélparadicsommal díszítjük, és tálaláskor a finomra vágott snidlinggel megszórjuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag:2060 kJ/490kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Csongrádi Rosé

Pirított békacombok

Hozzávalók: 16 dkg békacomb, 1 dl olívaolaj, 20 dkg friss paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, kakukkfű, babérlevél, 1 dl száraz vörösbor, 10 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg gomba, 5 dkg paradicsompüré, 6 dkg ketchup

Forrás: Magyar Konyha


A zöldborsót és a sárgarépahasábokat külön-külön megfőzzük, az olajon a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzátesszük a cikkekre vágott gombát, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a fűszereket, vörösborral felengedjük. Beletesszük a kockákra vágott paradicsomot, a főtt sárgarépát, a zöldborsót, végül a ketchupot, majd összeforraljuk. Időközben a fűszerezett békacombokat olívaolajon átsütjük, majd a fűszeres, paradicsomos, zöldséges gombaragu tetejére rendezzük. Ez az étel hidegen is igen kiváló ételkülönlegesség.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag:2520 kJ/600kcal
Ajánlott ital: száraz Rosé - Zamárdi Kékfrankos Rosé 2003


Békacomb finom füvekkel

Hozzávalók: 16 db békacomb, 12 dkg vaj, só, őrölt bors, 8 dkg liszt, 1 db citrom, 1 dl tej, vágott petrezselyemzöld, tárkonylevél, 1,20 kg burgonya

Forrás: Magyar Konyha


A békacombokat tejjel meglocsoljuk, majd lisztbe forgatva forró vajban szép színesre sütjük. Tányérra helyezzük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük vágott petrezselyemmel és tárkonylevéllel. Citromlevet csavarunk rá és mogyoró színűre pirított forró vajjal leöntjük. Főtt burgonyaköretet kínálunk mellé. Citrommal díszíthetjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag:2343 kJ/560kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Szekszárdi Bikavér