Nincsenek útlemondások a dubrovniki erdőtűz miatt

Vágólapra másolva!
Nincs tömeges lemondás vagy hazautazás a horvátországi Dubrovnik körüli tűz miatt - mondta Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) elnöke hétfőn a távirati irodának.
Vágólapra másolva!

Az elnök elmondta: a tűz nem érinti a tengerparti részeket. Abban bíznak, hogy a tüzet egy-két napon belül megfékezik. A tavalyi adatok szerint csaknem 250 ezer magyar nyaralt Horvátországban, jelenleg a főszezonban mintegy 80 ezer magyar üdülhet az országban.
A horvát közszolgálati televízió hétfő hajnali jelentése szerint a tűz elérte Dubrovnik több peremkerületét, a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el.

Röviddel este tizenegy óra előtt az UNESCO világörökség listáján szereplő Adria-parti középkori város valamennyi negyedében megszólaltak a tűzveszélyt jelző szirénák. Több mint 200 tűzoltó és több száz önkéntes küzd a lángokkal, amelyek Boszniából kiindulva az erős szél hatására szombat este terjedtek át horvátországi területre.

Vasárnapra virradóra a tűz a Dubrovniktól 7 kilométernyire fekvő két települést, Mlinit és Platot érintette, de a tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy elérje a lakott területeket, senki nem sérült meg, kár sem keletkezett.

A helyi tűzoltók szerint a lángok az erős szél hatására a nap folyamán kiterjedtek, és vasárnap estére mintegy 20 kilométeres "frontot" alkottak. A leégett bozótos és fenyves területét még nem tudták felbecsülni.