Britney Spears utolsó esélye

Vágólapra másolva!
Mindig könnyebb utólag okosnak lenni, de Britney Spears nagy nyilvánosságot kapó és balul sikerülő visszatérési kísérlete után érdemes megnézni az énekesnő tanulságos karrierjét abból a szemszögből, hogy mi és mikor romlott el. Sőt, összeállításunkból az is kiderül, hogy nem volt feltétlenül törvényszerű, hogy a történet ilyen kritikus pontra jusson. Hogyan vágta haza Britney karrierjét a copf és a miniszoknya? Kinek sikerült elkerülnie a hasonló csapdákat? Ezekre is igyekeztünk választ találni.
Vágólapra másolva!

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy váratlanul érte volna a közvéleményt Britney Spears balul sikerült visszatérése a vasárnap esti MTV-díjátadón. Az egykori "pophercegnő" már évek óta semmi olyat nem tett, ami igazolta volna ezt a címet, és most a történtek után már vannak, akik arról beszélnek, hogy Britney gyakorlatilag meggyilkolta a karrierjét a vasárnap esti produkciójával. (Aki esetleg nem tudná, miről van szó: három év után lépett újra színpadra nagyobb nyilvánosság előtt, hogy Gimme More című új dalát előadja, ám a fellépését szinte minden kritika és más előadók is botrányosan rossznak minősítették, külön kiemelve, hogy Britney még arra sem vette a fáradságot, hogy legalább a playbackről szóló énekkel szinkronban tátogjon.)

Függetlenül attól, hogy ki mit gondol Britney Spears tehetségéről és karrierjéről, még a kárörvendők is a lelkük mélyén szomorúnak kell, hogy találják az énekesnő életútját és jelenlegi helyzetét. Spearsről három éve még olyan cikkek jelentek meg, miszerint rövidesen átveheti a magát mindig sikeresen újra kitaláló és kifogyhatatlanul kreatívnak tűnő Madonna szerepét a popéletben, ehelyett azóta csak magánéleti krízis következett, összeomlással színezve, és most már a karrierje is könnyen zátonyra futhat.

Persze szögezzük le gyorsan, hogy ha mondjuk Spears most ebben a pillanatban bejelentené visszavonulását, hogy mostantól kezdve csakis gyermekeivel törődjön, akkor is tekintélyes eredményeket mondhatna a magáénak: becslések szerint eddig közel nyolcvanmillió lemeze fogyott világszerte, ebből csak az Egyesült Államokban harmincegymillió. Vezetett minden létező nagy- és kislemezlistát, és ismert tény volt az is, hogy egy időben az ő nevére kerestek rá legtöbbször az interneten.

Mindezek ellenére bizonyosan nemcsak a rajongókban maradna hiányérzet, ha Spears énekesnői karrierje esetleg valóban idejekorán véget érne. Hiszen ne feledjük, szinte amióta az eszét tudja, kamerák és nagy nyilvánosság előtt éli az életét, és nem véletlenül mondják vele kapcsolatban, hogy aki fiatalon már így, ebben a sztárszerepben szocializálódik, annak túl sok keresnivalója nincs a mindennapi életben.

Britney Spears - aki egy louisianai kisvárosból és baptista családból származik - már nyolcéves korában jelentkezett a Disney The New Mickey Mouse Club című tévéshow-jába, de még túl kicsinek találták, ezért addig is beajánlották egy New York-i, előadóművészeteket oktató iskolába, ahol három évet is lehúzott, amikor végül a Disney is igent mondott neki (illetve az őt akkor még nagyban befolyásoló édesanyjának). Ekkor már Broadway-produkciókban is szerepelt, de az igazán nagy lépés a Mickey Mouse Club volt, ahol két évadban is szerepelt, együtt olyan későbbi hírességekkel, mint Christina Aguilera és Justin Timberlake.

Ezután kicsit hátrébb húzódott, de hamarosan próbálkozott már egy lányegyüttes tagjaként, majd jött a szólókarrier ötlete, aztán a lemezszerződés, és végül 1998 végén a Baby One More Time, amely kapásból sínre rakta Britney karrierjét. Ebben nagy szerepe volt a számhoz társuló klipnek, melyben az énekesnő - aki akkor még csak 16 éves volt - miniszoknyás, copfos iskoláslánynak öltözve lett egy teljes korosztály elsőszámú kedvence világszerte, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy egyszerre csapdába is került. Ahogyan azt a sztárok marketingjéről könyvet is író Irving Rein mondta a Guardiannek, az iskoláslány Britney a világ egyik legerősebb brandje lett, viszont ez a brand csak a 14-16 évesek körében számított egyrészt komolynak, másrészt magát Britney-t is végleg összekötötte az iskoláslány imázzsal.