Később léphetnek be a magánbiztosítók

Vágólapra másolva!
Az üzleti biztosítók hazai képviselői elfogadhatónak tartják a szocialisták azon javaslatát, hogy területi elven alakuljanak meg a pénztárak, kezdetben akár tisztán állami tulajdonnal. Később, ha tisztul a helyzet és a jogszabályi környezet is kialakult, a magánbefektetők tulajdonrészt vásárolnának - tudta meg a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A biztosítók álláspontja szerint jelenleg nem tisztult még le az egészségügyi intézményrendszer átalakítását követő kép, nincs igazán jól működő betegbeutalási rendszer. Így nehezen tudnának szerződést kötni az ország különböző településein lévő gyógyintézményekkel. S az sem mellékes a számukra, hogy egyelőre nem tudnának előállni olyan ajánlatokkal, amelyekkel tagokat toborozhatnának, az kidobott pénz lenne. A tagtoborzás, a rendszer kiépítése ugyanis rengetegbe kerül, s a nemzetközi biztosítótársaságok külföldi anyavállalatai addig nem invesztálnának 5-6 milliárd forintot a pénztáralapításba, amíg nem látnak tisztán.

Ám ha átlátható és garanciákat tartalmazó törvényt hoz a parlament - a kisebbségi tulajdonosok érdekeit is védve - és annak talaján ugyancsak garanciákat tartalmazó, világos tendert írnak ki, a hazai leányvállalatok megkezdhetik az üzleti tervek készítését. Egyedül az OTP van olyan helyzetben, hogy önmaga dönthessen a pénztárakba való belépésről.

Mindezek szóba kerülnek a csütörtöki egészségbiztosítási reformról szóló koalíciós tanácskozáson, amelyet tervek szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő, a szocialista párt elnöke vezet majd, részt vesz rajta Kóka János, az SZDSZ elnöke, jelen lesznek a pártok frakcióvezetői és egészségpolitikusai, valamint a szakértőik. S ott lesznek - már nem először - az üzleti biztosítók képviselői is.

A lap értesülései szerint egy komoly vitapont van még a két párt között, a pénztárak területi elhelyezkedése. Az MSZP az egybefüggő területeken, nagyjából azonos számú biztosítottal alakuló pénztáralapítás híve, ám szakemberek szerint kompromisszumos megoldásként elfogadná, hogy egy-egy pénztárhoz egymástól távolabbra eső, több régió tartozzon. Ám az SZDSZ-ben felerősödtek azok a hangok, hogy ha nem lehet az induláskor az ország egészében toborozni a tagokat, nem alakulhat ki a verseny a biztosítók között. Amúgy az MSZP is országos hatáskörű pénztárakat alapítana, ám csak azok létrejöttét követően tenné lehetővé a tagoknak a pénztárváltást.