Nyolcórás beszéddel döntött rekordot Chávez

Vágólapra másolva!
Több mint nyolcórás politikai beszéddel új rekordot állított fel Hugo Chávez. A venezuelai államfőt nem sokkal ezt követően meglátogatta Kevin Spacey hollywoodi filmszínész.
Vágólapra másolva!

Új rekordot állított fel a hosszú és szenvedélyes beszédeiről híres Hugo Chávez venezuelai elnök, aki vasárnap délelőtt 11-kor kezdett politikai szónoklatát este 19 óra után fejezte be - olvasható a Guardianben. Az állami tévében és az interneten élőben közvetített beszédről - a brit lap számítása szerint - a nyolc óra alatt 19 alkalommal adott ki közleményt a venezuelai információs minisztérium.

Az Alo Presidente című műsor - amely a beszédek rendszeres közvetítője - azzal kezdte adását, hogy bemutatta: a szónoklatnak otthont adó vegyi üzemben Chávez miként ellenőrzi a gépek működését. A maratoni beszédet az államfő körül vörös pólóban hallgatták végig a helyi kormányzóság vezetői.

Az új rekorddal Chávez nagy példaképét, a betegeskedő Fidel Castrót taszította le a trónról. A brit lap szerint a szintén nagy szónok kubai vezető eddigi leghosszabb beszéde négy és fél órás volt. Összehasonlításképpen megemlíti a Guardian, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök egyéni rekordja mindössze 89 perc volt.

A közönséges bűnözővel parolázott

A rekorddöntés másnapján Kevin Spacey amerikai filmszínész magánlátogatáson járt Caracasban a venezuelai államfőnél. A washingtoni politikát élesen bíráló Chávez közel három órát szentelt a Közönséges bűnözők és az Amerikai szépség Oscar-díjas sztárjának. A közösen elköltött vacsora után Spacey meleg kézszorítással búcsúzott az államfőtől az elnöki palota előtti vörös szőnyegen.

A látványos gesztuson kívül azonban más nem került nyilvánosságra, így azt sem lehet tudni, hogy vajon miről folyt a szó kettejük között. A találkozó előtt Spacey egy tavaly alapított filmstúdióban járt, amelyet a venezuelai kormány hozott létre 13 millió dollárból (mintegy 2,3 milliárd forintból) a helyi filmgyártás fellendítésére.