Biztossá vált Tóth Krisztina olimpiai kvótája

Vágólapra másolva!
Január 3-án hivatalossá vált az, amit már november közepe óta tudni lehetett: Tóth Krisztina a legfrissebb világranglista alapján pekingi kvótát szerzett, így készülhet pályafutása negyedik olimpiai részvételére.
Vágólapra másolva!

Az automatikus, selejtező nélküli kvótát meghatározó világranglistán nemzetenként 2-2 versenyzőt számolva Tóth Krisztina a 18. helyen végzett. Amúgy az összesítésben a 30. helyen áll, míg Európa-bajnok társai, Póta Georgina és Lovas Petra is előkelő 50., illetve 71. helyen szerepelnek a listán.

Mindez azt jelenti, hogy bizakodóan tekinthetünk az április eleji európai selejtező elé, ahol 11 kvóta talál gazdára (Pótát a legjobb négy között emelik ki, de Lovas is a 16-os kiemelési listán szerepel majd). A sikeres egyéni kvalifikáció ugyanakkor a csapat részvétel jogát is jelentené.

Tóth Krisztinával együtt egyébként 8 európai versenyzőnek - köztük négy kínai születésűnek - sikerült a húszas listára kerülnie, Németország az egyetlen, amely már két kvótával rendelkezik, miután Wosik az utolsó helyen bekerült. Szerencséjére a spanyol színeket képviselő kínai Shen Yanfei nem kapta meg új hazája útlevelét, így egyelőre nem jogosult az olimpiai indulásra (az európai selejtezőig még megkaphatja).

A világranglista érdekessége, mi több szenzációja, hogy öt évi uralkodás után most először nem Zsang Jining az éllovas. Az olimpiai bajnoki cím védője 2003 januárja óta nem engedte át az első helyet másnak, ám most a zágrábi világbajnok, Budapesten is vendégszerepelt Huo Jüe neve szerepel elsőként.

A kínaiak közül egyébként ők ketten szereztek automatikus kvalifikációt, de - mint mindenki más esetében - a nevezésüket a Nemzeti Olimpiai Bizottságnak kell megerősíteni.

A férfi rangsor érdekessége, hogy a még olimpiai kvótát érő 20. helyen nagyon ritka holtverseny alakult ki az európai pingpong elit két veteránja, a svéd Jörgen Persson és a belga Jean-Michel Saive között.

Az ITTF néhány héttel ezelőtt úgy döntött, hogy holtverseny esetén a két versenyző az európai selejtező előtt ki-ki meccsen dönti el az utolsó kvóta sorsát, a vesztes pedig első kiemeltként indulhat a nantes-i versenyen.

Akármelyikük nyer, - a már kvótás Primoraccal együtt - elmondhatja magáról, hogy a sportág valamennyi ötkarikás eseményén részt vehet, hiszen ez a trió mind az öt eddigi olimpián ott volt. A kínaiak közül Wang Hao és Ma Lin foglalja el az első két helyet, tehát elvileg a háromszoros egyéni világbajnok Wang Liqin selejtezőre kényszerül.

Igazi kuriózum a spanyol He Zhiwen, aki a pekingi olimpia idején már betölti 46. életévét, és a nyolcvanas években szerepelt kínai színekben, amikor az asztalitenisz még nem szerepelt az olimpia programján.

Az olimpiai kvalifikációt szerzett játékosok listája a bekerülés sorrendjében
(országonként 2 játékost számítva):

Nők:
Huo Jüe (kínai), Zsang Jining (kínai), Wang Yue Gu (szingapúri), Jiang Huajun (hongkongi), Li Jia Wei (szingapúri), Tie Yana (hongkongi), Fukuhara Ai (japán), Kim Kjung Ah (dél-koreai), Wu Jiaduo (német), Sayaka Hirano (japán), Liu Jia (osztrák), Li Jiao (holland), Gao Jun (amerikai), Park Mi Young (dél-koreai), Tamara Boros (horvát), Li Qian (lengyel), Wang Chen (amerikai), Tóth Krisztina, Daniela Dodean (román), Elke Wosik (német)

(A listán 19. helyezett Shen Yanfei nem jogosult spanyol színekben indulni.)

Férfiak:
Vang Hao (kínai), Ma Lin (kínai), Timo Boll (német), Vlagyimir Szamszonov (belorusz), Rju Szeung Min (dél-koreai), Oh Sang Eun (dél-koreai), Gao Ning (szingapúri), Li Ching (hongkongi), Csuan Csih-Juan (tajvani), Kalinikosz Kreanga (görög), Werner Schlager (osztrák), Jo Kan (japán), Dimitrij Ovtcharov (német), Alekszej Szmirnov (orosz), Jang Zsi (szingapúri), Ko Lai Chak (hongkongi), Zoran Primorac (horvát), Michael Maze (dán), He Zhi Wen (spanyol), Jörgen Persson (svéd) vagy Jean-Michel Saive (belga)

(A 20. hely sorsát ki-ki mérkőzés dönti el.)