Övön alul ütik Clintonék Obamát

Vágólapra másolva!
Egy félrevezető reklámmal is támadja Barack Obamát a rivális Hillary Clinton kampánystábja. A demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben egyre komolyabb szerepet vállal - természetesen felesége mellett - az egykori elnök, Bill Clinton is. Többen azonban attól tartanak, hogy tevékenysége meggyengíti a demokrata pártot.
Vágólapra másolva!

Szombaton Dél-Karolina államban demokrata előválasztást tartanak, amely fontos állomás lehet a két rivális, Hillary Clinton és Barack Obama párharcában. Utóbbinak különösen szüksége van a győzelemre, az előző két választáson - Nevadában és New Hampshire-ben - ugyanis az egykori first lady nyert. A Clinton-stáb kemény támadásba kezdett Obama ellen, legutóbb már egy félrevezető tartalmú rádiós reklámot is bevetettek.

A hirdetést egy Obamától vett idézetre alapozták, amely úgy szól, hogy "az utóbbi 10-15 évben sokáig a republikánusok jelentették az ötletek, eszmék pártját". Ennyi az idézet, majd megszólal egy hang: "Valóban? Nem ezek azok az eszmék, amelyek a mai gazdasági bajokat okozták?" Felsorolnak néhány republikánusokhoz kötődő, a demokraták szerint káros intézkedést, majd végül felteszik a kérdést: "Ezekről az elképzelésekről beszél Barack Obama?"

A The Washington Post cikkéből kiderül, hogy a reklám egyértelműen félrevezető. Obama ugyanis az interjúban - ahonnan az idézetet vették - csupán arról beszélt, hogy a republikánus gondolatok uralták a nyolcvanas és a kilencvenes éveket, és nem mondta azt, hogy támogatta volna őket. Sőt, meg is jegyezte, hogy a jelenlegi helyzetben azok teljesen hiábavaló elképzelések.

A Clinton-stáb eközben hangoztatja, hogy csupán idézték Obamát. Állítják azt is, hogy a rivális is torzít a vitákban, akár saját politikai múltjáról, akár Hillary Clinton korábbi döntéseiről van szó.

A vitatott rádiós reklám is egyértelműen mutatja, mennyire ádáz harc folyik a demokrata elnökjelöltségre esélyes két politikus között. A küzdelemben ráadásul komoly szerepet vállal felesége oldalán az egykori elnök, Bill Clinton is. Dél-Karolinában saját fórumokat tart, és Barack Obamát támadja - írja a The Washington Post.

A lap szerint semleges demokrata politikusok már attól tartanak, hogy a komoly tekintéllyel rendelkező exelnök tevékenysége szétszakítja a pártot. Márpedig, ha meggyengül a demokrata bázis, az a tényleges, novemberi elnökválasztáson - amikor várhatóan egy demokrata és egy republikánus jelölt verseng egymással - komoly kockázatot jelenthet.