Félmillióan maradhatnak nyugdíj nélkül

Vágólapra másolva!
Sokan a ma ötvenes éveikben járók közül várhatóan nem tudják majd összegyűjteni a nyugdíjhoz szükséges húszévnyi munkaviszonyt - derül ki közgazdász-kutatók elemzéséből. Az előrejelzést a Népszabadság ismertette.
Vágólapra másolva!

Két közgazdász-kutató előrejelzése szerint a ma ötvenes éveikben járók közül félmillióan semmilyen vagy csak nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában. Augusztinovics Mária és Köllő János a Közgazdasági Szemlében megjelent cikkében többek között arra kereste a választ, hogy ennek a korosztálynak mekkora hányada képes teljesíteni a járadékra jogosító feltételeket.

A jelenlegi szabályozás szerint ehhez minimum húszéves szolgálati időre van szükség.A kutatók elemezték az 1945 és 1959 között születettek aktív életpályáját. A vizsgált korosztályba a népesség ötöde, valamivel több mint 2,1 millió ember tartozott.

Vannak közöttük, akik időről időre fizettek ugyan járulékot, de feltehetően nem lesznek képesek összegyűjteni a húszévnyi munkaviszonyt - ők adják az ötvenesek 28 százalékát. Olyanok is akadnak, akik 2001 és 2005 között egyetlen napnyi járadékot sem fizettek. A Népszabadság által ismertetett elemzés szerint 2020-ig 250-500 ezer között lehet azoknak a száma, akik egyáltalán nem szereznek jogot nyugdíjra.

A nyugdíj-megállapításra vonatkozó szabályok 2013-ban várható megváltozása után az induló nyugdíjak várhatóan 15 százalékkal lesznek alacsonyabbak, mint most.