Vízum nélkül utazhatunk Kanadába

Vágólapra másolva!
Március másodikától vízum nélkül utazhatnak Kanadába a magyar állampolgárok. Az észak-amerikai ország korábban azért vezette be a vízumkötelezettséget, mert túlságosan magasnak tartotta a magyar bevándorlók számát.
Vágólapra másolva!

Kanada március másodikától eltörli a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben - jelentette be Diane Finley bevándorlásügyi miniszter. A bejelentéshez kapcsolódóan Göncz Kinga külügyminiszter azt közölte: a döntés értelmében ezentúl vízum nélkül utazhatnak Kanadába azok a magyar állampolgárok, akik legfeljebb három hónapig akarnak ott maradni. Ez alatt az időszak alatt azonban nem vállalhatnak munkát az országban.

A három hónapnál hosszabb tartózkodás továbbra is vízumköteles. A miniszter közleményében a magyarok iránt megnyilvánuló kanadai bizalom és elismerés jelének nevezte a lépést.

A magyar kormány vállalta, hogy együttműködik a kanadai hatóságokkal konzuli és rendészeti ügyekben a felmerülő kérdések megoldása érdekében, a magyar utazókat pedig arra kérték, tájékozódjanak a kanadai vízummentes beutazás és az országban való tartózkodás szabályairól - derül ki a közleményből.

Kanada 2001. december 5-én vezetett be újbóli vízumkényszert a magyar állampolgárokkal szemben. Ezt akkor azzal indokolták, hogy 1998 és 2001 között összesen 8600, csak 2001-ben 3500 magyar állampolgár folyamodott menekültstátusért Kanadában, amit helyi döntéshozók elfogadhatatlanul magas számnak tartottak.

Ezzel visszaállt az 1994. november 1. előtti helyzet, amikor a magyarok ugyancsak vízummal utazhattak az észak-amerikai országba. A távirati iroda információja szerint a kanadai hatóságok a vízumkötelezettség eltörlésének szombati bejelentése kapcsán is felhívták a figyelmet arra: el kell kerülni, hogy ismét bevándorlási hullám induljon el.