Tízezren lehetnek a romok alatt Kínában

Vágólapra másolva!
Tízezernél több halottja van a kínai földrengésnek, de a hatóságok attól tartanak, hogy még tovább nőhet az áldozatok száma. Miancsu városában tízezren is lehetnek a romok alatt, Csongcsingban pedig több gyerek is életét vesztette mikor összeomlott az iskolájuk. A rengés központja Szecsuánban volt, ahol több száz diákot temettek maguk alá a romok. A földmozgást a másfélezer kilométeres távolságra fekvő Pekingben is érezni lehetett.
Vágólapra másolva!

Legalább tízezren rekedtek a romok alatt a földrengés után a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány Miancsu városában a - jelentette kedd reggel az Új Kína hivatalos hírügynökség. A Délnyugat-Kínát sújtó hétfő délutáni, a Richter-skála szerint 7,8-as erősségű földrengésnek a jelentések szerint legkevesebb tízezer halottja van, de a hatóságok attól tartanak, hogy még tovább nőhet az áldozatok száma, amint a segélycsapatok elérik az elvágott utak és távközlési vonalak miatt nehezen hozzáférhető körzeteket.

Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés központja a kínai Szecsuan tartományban volt, mintegy 92 kilométerre északnyugatra a tartományi fővárostól, Csengtutól. A rengést az 1500 kilométerre lévő Pekingben is érezték, Sanghajban pedig kimenekítették az embereket Kína legmagasabb épületéből, a 421 méter magas Csinmao Toronyból és más magas épületekből. A földrengés epicentrumának környéke még közép-európai idő szerint hétfő este is megközelíthetetlen volt - jelentette az Új Kína hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva.

A mobiltelefon hálózatok túlterheltsége miatt a térséggel akadozik a telefonösszeköttetés, Kínán belül azonban vezetékes telefonon és az interneten keresztül komolyabb fennakadások nélkül érhető el Csengtu. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök azonnal Szecsuan székvárosába, Csengtuba repült, Hu Csin-tao kínai államfő pedig felszólította az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a sérültek kimentéséért.

A kormányfő a repülőgépen adott televíziós interjújában arra kérte a katasztrófa sújtotta lakosságot, hogy próbálja meg megőrizni nyugalmát. "A katasztrófa után most a nyugalom, a bizalom és a nagyfokú bátorság a legfontosabb" - mondta. A központi hatóságok utasították a közigazgatási vezetőket minden szinten, hogy legyenek a frontvonalban a katasztrófaelhárításban és az önkéntes mentők irányításában - tette hozzá.

Gyerekekre omlott egy iskola

Az épületek négyötöde összeomlott Szecsuán Pejcsuán-Csiang autonóm körzetében. A hivatalos sajtó értesülései szerint Szecsuán tartományban harminchét autóbuszon utazó turista halt meg földcsuszamlás következtében, a tartomány Volung városában pedig 15 brit turistának veszett nyoma.

Egy felvétel, amely készítője szerint a földrengés idején készült

A Csengtutól 340 kilométerre keletre található 31 milliós tartományi jogú Csungcsingban összeomlott egy általános iskola teteje: négy diák meghalt, legalább 100 gyermek megsérült. Az ötödik áldozat egy víztorony összeomlásakor vesztette életét. Egy későbbi hír 900 romok alá temetett iskolásról szólt, de azt nem közölték, hogy közülük hánynak az élete forog veszélyben. Ötven középiskolást közülük már csak holtan tudtak kiemelni a romok alól.

Legalább ötszázan meghaltak a délnyugat-kínai Tucsiankian városában a Szecsuan tartományt sújtó földrengésben összedőlt iskolában, míg az állam Pejcsuan megyéjében egy másik középiskolában további ezren vesztették életüket - közölte kedden az Új-Kína hírügynökség és a kínai állami televízió.

A szecsuáni Sifang városban szintén több száz embert temetett maga alá két összeomló vegyi üzem, és az üzemekből kifolyt a szabadba több mint 80 tonna ammónium - adta közre az Új Kína hírügynökség. A romok alól mintegy hatezer embert sikerült kimenteni.

Csengtu városában nagy riadalmat keltett a földrengés, az emberek kirohantak az utcára. A Szecsuan tartománybeli Aba megye hatóságai arról tájékoztattak, hogy épületek roppantak meg a földrengésben, néhány ház össze is dőlt, és károk keletkeztek a hegyvidéki utakban. A rengés hatására Szecsuánban leállt öt erőmű, a tőle északra fekvő Shenszi tartományban pedig további három, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora terület vagy hány lakos maradt áramszolgáltatás nélkül.

Forrás: MTI

A földrengés erejére jellemző, hogy a központjától másfélezer kilométeres távolságra fekvő Pekingben több mint két percig inogtak az épületek, a magasabb épületekből az emberek az utcára menekültek, de ott az ijedtségen kívül sérülés vagy anyagi kár nem történt. Az idei nyári olimpiának helyt adó kínai főváros metróhálózata sem sínylette meg a földrengést. Szemtanúk szerint nem láthatók károk a Három Torok néven ismert, Jangce folyón épített óriási gátrendszeren sem, amely néhány száz kilométerre fekszik a földrengés epicentrumától. Helyi idő szerint delután öt óra körül az első rengés epicentruma közelében 5-6-os erősségű utórengéseket észleltek.

A Csengtuban tanuló magyarok épségben vannak

A földrengés epicentrumától 92 kilométerre dél-keletre, Csengtuban élő magyaroknak nem esett bajuk. Serly Dániel az egyik ott dolgozó magyar fiatalember az MTI-nek elmondta: a városban tanuló két egyetemistával együtt összesen 11 magyarról van tudomása, mindannyian jól vannak. A magyar Külügyminisztérium szóvivője, Szelestey Lajos a sanghaji konzul információjára hivatkozva elmondta: a két magyar diák már az egyetem előtti területen tartózkodik, miután a földmozgást követően mindenkinek el kellett hagynia az épületet.