Nincs veszélyben Amerika besorolása

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint méretüknél fogva egyszerűen nem lehetett hagyni, hogy a két amerikai jelzálogintézet elbukjon, ez magyarázza, hogy az amerikai kormány minden idők legnagyobb egyedi állami tőkeinjekciójával menti meg őket. Hétfői londoni hitelminősítői elemzések szerint a lépés nem veszélyezteti az Egyesült Államok lehető legjobb szuverén adósosztályzatait.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő azonnal a legjobb, "Aaa" adóskockázati szinten megerősítette a Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) és a Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) hosszú lejáratú elsőbbségi kötelezettségeit, miután az amerikai pénzügyminisztérium a hétvégén bejelentette, hogy a pénzintézetek a Szövetségi Lakóingatlan-finanszírozási Hivatal (FHFA) gondnoksága alá kerülnek - vagyis a két jelzáloghitel- és hitelgarancia-intézetet a kormány gyakorlatilag államosította.

Az FHFA épp csak a múlt héten alakult meg korábbi felügyeleti szervek összevonásából, miután az alapjául és az általa nyújtható kiegészítő garanciák alapjául szolgáló törvény július végén életbe lépett.

Bóvlikategória állami garanciával

A két sajátos - eddig is egyedi formában, "kormány szponzorálta vállalkozásként" (GSE), azaz magán részvénytársasági formában, de törvényben megszabott alapokmánnyal és céllal, továbbá államilag szavatolt hitelkerettel működő - pénzintézet megerősítése elsőrendű besorolásokkal tükrözi a hitelminősítő azon véleményét, hogy az amerikai kormányintézkedés további bizonyítéka a nagyon magas szintű támogatásnak, tekintve a Fannie Mae és a Freddie Mac központi szerepét az amerikai jelzálog-finanszírozásban, és a lakóingatlan-szektor fontosságát az amerikai gazdaságon belül - írja elemzésében a Moody's.

A Fannie Mae és a Freddie Mac együtt 5200 milliárd dollárnyit garantál a piacon lévő, több mint 11 ezer milliárd dolláros amerikai jelzálogkötelezettség-tömegből. Az utóbbi egy évben azonban komoly mértékben megszorultak, miután az egyre súlyosabb törlesztési válság miatt az amerikai gazdaságban kulcsszerepet játszó lakóingatlan-piac szinte összeomlott, és a jelzálog-kötelezettségeket is tartalmazó, értékpapírosított befektetési termékek elértéktelenedtek.

Az amerikai kormány államosítással felérő mentőakciója a két hitelintézet maradék részvényesi értékét is gyakorlatilag felszámolja - az elsőbbségi részvényekre fenntartott eddigi, közepes befektetői "Baa3" kockázati besorolását a Moody's egy menetben hét fokozattal a bóvliszint aljára, "Ca"-ra rontotta -, ám a jelzálogalapú kötvények birtokosai mostantól állami garanciát tudhatnak befektetésük mögött.

Túl nagyok, hogy elbukjanak

A Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport hétfői elemzése szerint a hitelpiaci szereplők "teljes mértékben várták", hogy az amerikai kormány nem hagyja bukni a két intézményt. Tekintve a jelzálogpiacon elfoglalt központi helyüket, piacon lévő adósságaik abszolút méretét, és ezek birtokosainak összetételét, a Fannie Mae és a Freddie Mac "a túl nagy ahhoz, hogy elbukjon" spektrum felső szélén van.

Kedvező a lépés időzítése is - vélik a Barclays szakértői, akik szerint csaknem konszenzusos nézet volt a piacon, hogy valamilyen kormányintézkedésre szükség lesz, ám az időzítéssel kapcsolatos bizonytalanságok egyértelműen nyomást gyakoroltak a befektetői körre.

Ebben a helyzetben a mielőbbi állami lépés volt a kívánatos, tekintettel különösen azokra a piaci aggodalmakra, hogy a tényleges megoldásra esetleg az új amerikai kormány 2009-es megalakulásáig várni kell - áll a londoni befektetési ház kommentárjában.

Nincs veszélyben az USA besorolása

Egybehangzó hétfői hitelminősítői vélemények szerint a mentőakció nem sodorja veszélybe az Egyesült Államok lehető legmagasabb szintű szuverén adósminőségi besorolását. A Standard & Poor's londoni állásfoglalása szerint sem az "AAA/A-1 plusz" szintű, hosszú és rövid futamú amerikai adóskockázati osztályzatra, sem annak stabil kilátására nincs hatással a Fannie Mae és a Freddie Mac állami gondnokság alá vétele.

Az Egyesült Államok adósminőségét továbbra is alátámasztja a magas jövedelemszintű, igen sokszínű, kivételesen rugalmas gazdaság, és azok az egyedülálló előnyök, amelyek a dollár, mint elsődleges helyzetű valuta jellegéből adódnak - közölte az S&P.

A Moody's sem tervezi lerontani az Egyesült Államok adóskockázati besorolását. A hitelminősítő szerint ha az amerikai pénzügyminisztérium a tranzakció keretében akár 200 milliárd dollárnyi új kötvényt bocsátana ki a Freddie Mac és a Fannie Mae súlyos stresszhelyzeti forgatókönyvek esetén valószínűsített teljes veszteségeinek finanszírozására - az elemzés hangsúlyozza, hogy ez messze nagyobb összeg lenne a Moody's várakozásánál -, az a GDP-arányos bruttó szövetségi államadósságot 36,5 százalékról 38,1 százalékra emelné. Ez pedig a jelenleg is mérsékelt államadósság csekély mértékű emelkedését jelentené.

A GDP 1,6 százalékára rúgna a segítség

A folyó pénzügyi évre előirányzott teljes amerikai szövetségi kiadás 2900 milliárd dollár, és a két pénzintézet kisegítésére szánt, stressz-forgatókönyv esetén valószínűsíthető összeg is - a GDP-érték 1,6 százaléka - jóval elmaradna a fejlett ipari gazdaságokban korábban végrehajtott bankszektorbeli állami tőkejuttatások GDP-arányos súlyától.

A Moody's hétfői londoni kimutatása szerint Japán például 1997 és 2003 között a GDP értéke 8 százalékának megfelelő költségvetési juttatással tőkésítette fel a bankrendszert, és az Egyesült Államokban ugyanez a GDP 3,2 százalékába került 1988 és 1991 között.