Lemondott a dél-afrikai államfő

Vágólapra másolva!
A dél-afrikai kormánypárt felszólítására lemondott a köztársasági elnök, Thabo Mbeki. Jacob Zuma pártelnök hívei előre hozott választásokat szeretnének.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szombaton lemondásra szólította fel Thabo Mbeki államfőt, aki eleget tett a felszólításnak.

Gwede Mantashe, az ANC főtitkára sajtókonferencián közölte: a párt országos végrehajtó bizottsága elhatározta, hogy megbízatásának lejárta előtt visszahívja posztjáról a köztársasági elnököt. Nem derült ki egyértelműen, hogy Mbeki részt vett-e a pártvezetőség ülésén.

Ugyanakkor egy órával a bejelentés után az elnöki hivatal megerősítette: az államfő az alkotmányban előírt eljárást követően megválik tisztségétől. Mantashe azt mondta, hogy Mbeki a dél-afrikai belpolitikai helyzettől függetlenül folytatja a közvetítést a zimbabwei konfliktusban.

Mbeki 1999 óta töltötte be az elnöki tisztséget Dél-Afrikában, Nelson Mandela utódaként, harcostársaként. 2004-ben választották meg másodszor, de pozíciói a párton belül már tavaly meggyengültek, decemberben pedig elvesztette a pártelnöki tisztséget Jacob Zuma ellenében.

Az elnök szeptember 12. óta állt a támadások kereszttüzében, miután egy pietermaritzburgi bíróság ejtette a Zuma elleni vádakat. A népszerű Zumát korrupcióval gyanúsították, a bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy az ügybe "a legmagasabb állami szinten próbáltak beavatkozni."

A dél-afrikai köztársasági elnököt az ország parlamentje választja. A törvényhozásban az ANC jelentős többséget élvez az 1994-ben tartott választások óta, amelynek során először szavazhattak az ország polgárai faji hovatartozásra való tekintet nélkül. A parlament néhány napon belül összeül, hogy kinevezze ügyvezető államfőnek Baleka Mbete jelenlegi házelnököt. Zuma hívei máris előre hozott választások kiírására szólítottak fel.