Nem panelprobléma a távfűtés

Vágólapra másolva!
Nem szabad panelproblémaként kezelni a távfűtést, amely az egyik leghatékonyabb eszköz a klímavédelemben. A kormány javaslata szerint egyébként valamennyi távfűtést használó háztartás kap támogatást, amely a novemberi számlában jelenik majd meg. 
Vágólapra másolva!

A távfűtéssel az egyik gond, hogy Magyarországon a legtöbben a panelházak fűtésével azonosítják és az egyébként létező panelproblémán belül próbálják kerzelni - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak László György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (Matászsz) alelnöke.

Energiapolitikai lehetőség

A távhőszolgáltatásra sokkal inkább energiapolitikai lehetőségként kellene tekinteni, részben azért, mert az egyik legjobb energetikai eszköz a klímavédelemben - hangsúlyozta a szakember, aki elismerte: a jelenlegi távfűtési piac 70-80 százalékát a korszerűtlen, energiapazarló és egyedi szabályozásra nem alkalmas panelházak adják.

Problémát jelent, hogy az állami és hatósági beavatkozások miatt a magyar energiapiacon nincsenek valós ár/költség viszonyok. Ezért lépéseket kell tenni - mondta László György, hozzátéve: a gáztarifarendszer költségalapú árképzésének elvét (nagyfogyasztókat preferáljuk a kicsikkel szemben) fel kellene adni Emellett a környezetvédelmi adózás és a fogyasztók energiatakarékosságra való ösztönzése is javíthatna a helyzeten.

Novembertől jön a támogatás

Külön igénylés nélkül, a novemberi számlában jelenik meg először az távhőtámogatás - derül ki a kormány rendelettervezetéből, amely szerdán kerül a kabinet elé. A javaslat alapján az új távhőtámogatási rendszer október 1-jén lép hatályba, a szolgáltatók az ezt követően kiadott számlákban érvényesítik először az új támogatási rendszert.

Kormányzati adatok szerint ma Magyarországon 645 ezer háztartásban van távfűtés, ez több mint 1,6 millió embert érint. A távfűtéses lakások közül mintegy 240 ezer lehet budapesti. A kormány számításai szerint a támogatás mostani mértékét átlagosan - egy gigajoule esetében - 32 százalékkal emelik október 1-től.

Mindenkinek jár

Az új támogatási rendszerben minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. Ebbe a kategóriába nagyjából 340 ezer háztartás tartozik, ezek októbertől havonta 1150 forintos kompenzációt kapnak, de csak a fűtési szezon hat hónapjára.

E csoporton kívül négy kategóriát határoz meg a kormányrendelet, ők fix, hanem fogyasztásalapú támogatásban részesülnek majd. A legszegényebbek - ahol a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a 57 ezer forintot - gigajoule-onként 2184 forintot kapnak.