Most már muszáj kamatot vágni

Vágólapra másolva!
A Moody's Economy, a Moody's Investors Service hitelminősítő gazdasági elemző szolgálata Londonban közzétett hétfő esti első gyorselemzése szerint a pénzpiaci stressz most már gyors ütemben válik makrogazdasági üggyé.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A pénzügyi történelem egyik "legviharosabb napja után" növekszik az esélye annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a következő 48 órában kamatot csökkent, sőt a globális pénzügyi rendszer által elszenvedett károsodás olyan mértékűvé növekedett, hogy megnőtt a valószínűsége más jegybankok - különösen az euróövezeti jegybank (EKB) és a Bank of England - koordinált csatlakozásának is, írták a Moody's Economy közgazdászai.

A ház szerint ha a Kongresszus nem lép sürgősen, akkor az amerikai gazdaság súlyos recesszióval lesz kénytelen szembenézni.

Ezt - sőt a globális recessziót - már a hétfő esti voksolás előtt is jósolták nagy londoni házak.

Gyorsul a negatív spirál, kritikus a helyzet

A Barclays Capital, a brit Barclays bankcsoport londoni befektetési részlege - amely felvásárolta a néhány hete összeomlott amerikai Lehman Brothers befektetési bank maradványait - múlt hét végén kiadott elemzésében azt írta: a teljesen hozzáférhetetlenné váló, vagy meredeken dráguló hitelek miatt immár azonnali az adósi leállások globális megugrásának kockázata, mivel az adósok a likviditáspiac befagyása nyomán képtelenek kötelezettségeik refinanszírozására. A törlesztési leállások kikezdik a bankok tőkeellátottságát és további kölcsönzési képességét, márpedig a hitelfolyósítások megszűnése gazdasági depresszióval fenyeget.

A Barclays Capital szerint most már "nagyon gyorssá vált a visszaszámlálás egy drámaian rossz gazdasági végkimenetel felé". A jelenlegi válság ugyanis, ha nem kezelik, nem fizetővé válások és banktőke-eróziók önmagát erősítő örvényévé válik, és heteken belül mély recessziót okoz, állt a londoni bank elemzésében.

A feltörekvő piaci befektetési konstrukciók máris megszenvedték a bankrendszer kitakarítására szánt 700 milliárd dolláros csomagterv képviselőházi elvetését. A JP Morgan által vezetett globális feltörekvő piaci kötvényindex (EMBIG) szuverén adósságállományának átlagos kockázati hozamfelára az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy felett azonnal 0,28 százalékponttal 4,43 százalékpontig emelkedett.

Csalódás a 700 milliárdos csomag elvetése

"Igen nagy csalódás", hogy az amerikai képviselőház elvetette a rossz banki hitelportfoliók kivásárlására összeállított kormányzati csomagot, mondta hétfő este a brit miniszterelnök. A Londonban megjelent első gyorselemzések szerint súlyos amerikai recesszió fenyeget, ha a Kongresszus nem lép gyorsan valamit, és akár két napon belül Fed-, sőt euróövezeti kamatcsökkentés is következhet.

Gordon Brown a BBC-nek a képviselőházi voksolás után, hétfőn késő este azt mondta: a brit pénzügyminiszter, a brit jegybank és ő maga is mindent megtesz a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásáért. Hozzátette: a brit pénzügyi vezetés már eddig is határozott lépéseket tett ennek érdekében.

Az eredmény pedig tőzsdepánik

A Képviselőház elutasító szavazása után a New York-i értéktőzsde harminc vezető vállalatának papírjaiból alkotott Dow Jones árfolyammutató minden idők legmeredekebb pontveszteségével zárt, 777,68 pontos, 6,98 százalékos mínusszal 10 365,54 ponton, ami három évi mélységi rekord.

Arra a kérdésre, hogy a súlyos amerikai tőzsdei veszteségnek milyen kihatásai lesznek a londoni piacra, Brown kitérő választ adott, megismételve: a brit kormány minden tőle telhetőt megtesz a pénzügyi rendszer stabilitásának, a családok, vállalkozások biztonságának megőrzéséért.