Rákapcsolt a forint, 260-nál jár az euró

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag egész nap erősödött a forint kedden, a reggeli nagy ugrás - az euró árfolyama 269 forintról 264 közelébe esett vissza - után, kora este 261 közelébe került a jegyzés. Az elemzők a közeljövőben 260 és 265 forint közötti euróra számítanak. Kedd estére a nemzetközi pénzpiacon a 260 forint/eurós árfolyamhoz közelített a magyar deviza, sőt egy pillanatra 260 forint alá is benézett az euró, ami a magyar fizetőeszköz erősödését mutatta.
Vágólapra másolva!

A magyar deviza lényegében ott folytatta, ahol hétfő délután abbahagyta. Az árfolyam kora délelőtt 264 forint alá került - szemben a hétfő délutáni 271-272, illetve a korábbi napokban látott 280 forint feletti szintekkel. Tehát 3-6 százalékkal drágult a forint. Napközben aztán rátett még egy lapáttal, folyamatos erősödéssel 262-es euróárfolyamig jutott el, majd többször a 261-est is megközelítette, fél 6 után pedig el is érte.

A forint megítélése szempontjából pozitív hazai hírek mellett a nemzetközi piaci környezet is barátságosabbá vált, javult a feltörekvő piacok megítélése. A kereskedők megítélése szerint a következő időszakban a 260-265 forintos sávban várható az euró/forint árfolyam alakulása, de még ennek a sávnak is az alsó széle sérülékenyebb. Egyre-másra zárják pozícióikat a forint emelkedésére játszó befektetők, kiszállásaik ilyenkor "továbblökik" az árfolyamot.

A forint a dollárral szemben is javított pozícióján: az amerikai deviza árfolyama kedden délután 210,10/20 forint volt a hétfői 218,20/219,00 forint és a délelőtti 212,90/213,20 forint után.Az MNB hivatalos devizaárfolyam-jegyzése alapján egy svájci frank 181,87 (hétfőn 188,13) forintot ért, 100 japán jen pedig 223,45 (hétfőn 236,68) forint volt kedden.

"A kép összetett: egyrészt a magyar válságmenedzselés fejleményei, másrészt a kedvezőbb nemzetközi helyzet erőt adott a forintnak. Régi időket idézve, a zloty is kéz a kézben erősödött a hazai devizával, és a cseh korona is hasonló irányt vett" - írta napi elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

"A kiugróan magas átlaghozamon megvalósult 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukció ellenére, a másodlagos állampapírpiacon megállt a hozamemelkedés, nagyjából változatlanok maradtak a referenciahozamok a tegnapihoz képest. A Bubor kamatlábak alapján a piac még egy kamatemelést látszik beárazni, de várakozásaink szerint a forint stabilizálódásával erre nem lesz szükség" - vélekedett az elemző.

Némi optimizmus tapasztalható a piacon, amiben szerepet játszik a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF)között létrejött megállapodás. Jelentős likviditásról azonban nem beszélhetünk, vagyis alacsony a forgalom - vázolta a helyzetet az [origo] kérdésére Geszti Pál még a délelőtt folyamán. Az ING Bank devizakereskedője hozzátette: bár jelentősen erősödött a magyar deviza, egyelőre korai lenne trendfordulóról beszélni. Erre várhatóan akkor kerülhet sor, ha világszerte visszatér a bizalom a piacokra.

A szakember jelezte továbbá, hogy az elmúlt napokban megjelentek olyan elemzések, amelyek temették a forintot, és felnagyították a végbement gyengülést. Tudni kell azonban, hogy a magyar deviza nem egyedül került lejtőre, feltörekvő piaci társai hasonló vagy jelentősebb értékvesztést voltak kénytelenek elkönyvelni.

Rövid matekozás után kiderül, hogy a Lehman Brother szeptemberi bukása óta a lengyel zloty, a török líra, a dél-afrikai rand és forint is 15-20 százalékos gyengülést hozott össze. A korábbi csúcsokhoz képest pedig visszafogottnak lehet mondani a magyar fizetőeszköz leépülését, a július közepén regisztrált 230 forint alatti szintekhez képest a 280 forint feletti árfolyam 25 százalékos veszteséget jelent, miközben a dél-afrikai és a török deviza jegyzése a korábbi tetőpontokhoz képest hozzávetőleg 40 százalékkal került lejjebb.