349. Haba Orsolya - Lisszabon

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Haba Orsolya válaszol Lisszabonból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Négy hónapja érkeztem Lisszabonba Debrecenből. Imádok utazni, úgy érzem, mintha vonzanának a különböző országok és kultúrák. 2005-ben egy évet töltöttem Brazíliában cserediákként, ahol megismertem egy brazil fiút. A kapcsolat nem szakadt meg, ő ebben az évben ösztöndíjat nyert a Lisszaboni Egyetemre, én pedig felvételt az ELTE portugál szakára, amit így egy év halasztással kezdtem. Ez afféle kettő az egyben utazás, szerelmi találkozóhely és mindenképpen hasznos tapasztalatszerzés a későbbi tanulmányaim szempontjából.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ahogy egy itteni lány fogalmazott, Portugália egy kis zug az óceánparton. Egy pici ország tele tradíciókkal. Lisszabonban ez a tradicionális vonal kevésbé mutatkozik meg, mint a kisebb városokban. Rengeteg a bevándorló, nyáron több a turista az utcákon, mint a portugál, de igazából egész évben akadnak eltévedt emberek térképpel a kezükben és egyfajta merre tovább kifejezéssel az arcukon. Ellentétben más déli országok lakosaival, a portugálok általában szomorúnak, komornak tűnnek. Ám nagyon segítőkészek, ha megkérdezzük, mi merre van, szinte túlmagyarázzák, de akár el is kísérnek minket egy darabig. A városnak van egy régi és egy modern része. A régit a szűk és zsúfolt utcák jellemzik, ahol a villamosnak és az autóknak nincsen külön sávjuk, az autó is a villamossínen közlekedik. A modern városrész már a tipikus nagyvárosi képet nyújtja, tele nagy épületekkel és építkezésekkel. A portugálok a mai napig büszkék a földrajzi felfedezésekre, így annak nyomai és emlékei a turisztikai pontoktól kezdve a metrómegállókig mindenütt megtalálhatók.

Mi hiányzik Magyarországról?
Mint a legtöbbeknek, a család, a barátok és a magyar ételek. Mikor otthon vagyok, úgy érzem, menni kéne valamerre, kell a változás. Mikor külföldön vagyok, egy idő után hiányoznak azok a bizonyos szürke hétköznapok, amelyek ha jól belegondolok, nem is olyan szürkék. És végül, de nem utolsósorban, hiányzik az, hogy az anyanyelvemen szólaljak meg, mert hiába beszélek portugálul,úgy érzem, mintha nem 100 százalékig ugyanaz az én lennék, mint mikor magyarul beszélek.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Hiányozna a város, az itteni nyár, egy-két szomszéd, mint pl. az idős néni, aki a szomszéd, aki már az első napon átkiabált nekünk az erkélyről, hogy nem szeretnénk-e csatlakozni az ebédhez, vagy a bácsika, aki egyszerre 10 doboz sörrel az oldalán ült a járdaszegélyen és nézte az ablakából kifelé fordított tv-t.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal hasonló az otthonihoz. Biztos vannak boldog emberek, de mint már említettem, ez nem igazán látszik rajtuk.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A buszjegy 1,4 euró (367 forint), egy mozijegy 5 euró (1310 forint), egy sör 1-2,5 euró (262-655 forint), egy kávé 0,6 euró (157 forint), persze minden a helytől függ, parkolást illetőleg nem tudok mit mondani, mivel itt nem közlekedünk autóval.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Körülbelül 500 euró (130 000 forint). Pontosan nem tudom, inkább szobabérlésben vagyok jártas, egy szoba úgy 300 euró (78 600 forint) havonta két főnek. Ez az az ár, amit mi is fizetünk a szobánkért, ami közel van a belvároshoz. De ami igazán a belvárosban van, ott szintén 300 euróért (78 600 forint) olyan szobát kaptunk volna, amin még ablak sem volt.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az én esetemben nem beszélhetünk konkrét jövedelemről. A barátomnak utalják rendszeresen az ösztöndíját, ezenkívül mindketten dolgozunk, ő egy telekommunikációs cégnél, én pedig magán angolórákat adok. Ez elég ahhoz, hogy mindenünk meglegyen, ami szükséges, néha elmegyünk moziba vagy szórakozóhelyre, ellátogattunk közeli városokba, nyáron pedig óceánpart és óceánpart.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Egyáltalán nem, de még nincs is itt az ideje, mert előttem van az egyetem. Sohasem volt ínyemre a tanítás, mert nem vagyok egy türelmes ember, de egészen belejöttem, és tetszik, emellett sokat is tanultam belőle, például nyelvtani kifejezéseket portugálul. Érdekes egy idegen nyelvet idegen nyelven tanítani.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Attól függ, hogy kikkel, milyen emberekkel találkozunk. Erről nem tudok konkrétan nyilatkozni, vegyes.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Sok mindentől tartok, az egész jövőmtől, mivel tele van kérdőjelekkel, mint általában mindenkinek. De remélem, hogy minden vagy majdnem minden úgy lesz, ahogy tervezem. Szeretem, ha a dolgok úgy mennek, ahogy én akarom, bár, gondolom, ezzel sem vagyok egyedül.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Brazilokkal lakunk, és sok brazillal találkozunk, így hát a következő: a portugálok így meg úgy csinálják, ilyenek meg olyanok, bezzeg a brazilok! Portugál körökben pedig így hangzik: a brazil nők mind csak azért jönnek ide, hogy ellopják a férjeinket! Ezt sokaktól hallottam, nekem nagyon tetszett, viccesnek találom.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Ma még nem volt újság a kezemben, de két napja valami futballmérkőzés. Ha jól emlékszem görög-portugál.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Nyáron tengerpart, séta, sport, villamosozás. Az itteni nyitott sárga villamos mind a turisták, mind a helyiek egyik legkedveltebb időtöltése. Hidegben pedig vagy a bevásárlóközpontokban nézelődnek az emberek, vagy otthon ülnek a melegben.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg! Lisszabon Európa második legnagyobb éjszakai szórakozó-városa.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem. Feltétlenül elhoznám ide őket, rengeteg a látnivaló, sok az érdekesség, kihagyhatatlan hely, de nem a legideálisabb választás egy idegennek, hogy itt élje le az életét.

<