Egy nap alatt lett új miniszterelnöke Grúziának

Vágólapra másolva!
Rossz egészségére hivatkozva lemondott pénteken Grúzia miniszterelnöke, akinek már a nap folyamát ki is jelölték utódját. A tavaly Oroszországgal is háborús konfliktusba keveredő kaukázusi ország az elmúlt öt év alatt négy miniszterelnököt fogyasztott már el.
Vágólapra másolva!

Egészségügyi okokra hivatkozva pénteken lemondott tisztségéről Grigol Mgaloblisvili grúz miniszterelnök. A politikust egy ideje vesebántalmakkal kezelték Németországban, és most orvosai további két hónapos intenzív gyógykezelést írtak elő számára: "Grúzia viszont nem engedheti meg magának azt a fényűzést, hogy miniszterelnöke ennyi ideig ne legyen formában" - mondta a távozó kormányfő tbilisziben tartott sajtóértekezletén.

Mgaloblisvili azt javasolta Miheil Szaakasvili elnöknek, hogy utódjául Nikoloz Gilauri pénzügyminisztert nevezze ki. Szaakasvili nem is habozott sokat, a grúz televízió által is közvetített pénteki kormányülésen bejelentette, hogy a pénzügyminisztert várja a kormányfői székbe.

Gilauri miniszterelnöki kinevezését a grúz parlamentnek még jóvá kell hagynia, de Szaakasvili pártja, az Egységes Nemzeti Mozgalom megbízható többséggel rendelkezik a törvényhozásban.

Három hónap kormányzás

A 35 éves Mgaloblisvilit tavaly november elsején nevezték ki miniszterelnöknek, miután Szaakasvili az augusztusi grúz-orosz villámháborúban elszenvedett megsemmisítő vereség hatására úgy döntött, hogy átalakítja kormányát.

A grúz sajtó ugyanakkor az utóbbi időben arról számolt be, hogy a mindössze három hónapja kormányzó Mgaloblisvili és Szaakasvili elnök között kiéleződtek az ellentétek. Az államfő állítólag elégedetlen volt Mgaloblisvili kormányfői teljesítményével. Orosz és grúz sajtóorgánumok decemberben arról írtak, hogy Szaakasvili egy vita hevében megütötte miniszterelnökét. A grúz elnök ezt tagadta, Mgaloblisvili pedig nem kommentálta.

Forrás: MTI
Gilauri és Szaakasvili a pénteki megbeszélésen

Az új kormányfő, Gilauri Grúzia ötödik miniszterelnöke lesz azóta, hogy Szaakasvilit a "rózsás forradalom" 2003-ban a hatalom csúcsára segítette. A mostani kormányfőcsere minden bizonnyal heves ellenzéki bírálatokat vált majd ki. Szaakasvilit ugyanis politikai ellenfelei önkényeskedő irányítói stílussal, a sajtószabadság elfojtásával és azzal vádolják, hogy a hatalomgyakorlás az államfő gondosan kiépített környezetére korlátozódik.