Óvatosan élesztgetik a legnagyobb Mars-szondát

Vágólapra másolva!
A földi irányítók stabil kommunikációs kapcsolatban vannak a Mars Reconnaissance Orbiter űrszondával, amely egy hete kapcsolt biztonsági üzemmódba. A vörös bolygó kutatásában vezető szerepet betöltő űreszköz megszokott működésének visszaállítása néhány nap múlva várható.
Vágólapra másolva!

Mint arról az elmúlt héten beszámoltunk, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda február 23-án váratlanul felfüggesztette rutinszerű üzemelését, és úgynevezett biztonsági üzemmódba kapcsolt. Ez az esemény gyakori az űrszondáknál, ha valamilyen komolyabb probléma lép fel: ilyenkor felfüggesztik a tudományos megfigyeléseket, és a Földdel való kapcsolattartásra összpontosítanak. Az MRO is többször kapcsolt már biztonsági üzemmódba az elmúlt években.

A mostani alkalommal valamilyen pontosan még nem ismert okból a szonda számítógépe újraindította magát. Jó hír, hogy az űreszköz folyamatos kapcsolatban van a földi irányítókkal, de még nem állították vissza a tudományos program végrehajtását. A számítógép azóta rendben működik, tehát a probléma egyszeri eseménynek tűnik.

Az MRO akkumulátorai fel vannak töltve, napelemtáblái a megfelelő irányba néznek. Az elmúlt napokban a biztonsági üzemmódba váltás után jellemző 40 bit/másodperces adatátviteli sebességet sikerült ennek tízezerszeresére növelni. A szakemberek azonban nagyon lassan, lépésről lépésre kívánják újraéleszteni az űreszközt.

Az eddig nyert információk alapján az eredeti probléma az elektromos hálózatban jelentkezett: a rendszerben mozgó elektronok által képviselt energia mennyisége rövid időre erősen megugrott.

Forrás: NASA, JPL, UA

Az MRO HiRISE kamerájánk egyik korábbi felvétele a Meridiani-síkság üledékes kőzeteiről (NASA, JPL, UA)

Jelenleg is a korábban felvetett lehetőség tűnik a legvalószínűbbnek, mely szerint egy nagyenergiájú kozmikus sugár találta el az űrszondát, és ez okozhatta a váratlan túlterhelést. A biztonsági üzemmódba váltás idején az űreszköz a Földről nézve a Mars mögött volt. Ez volt egyébként a hatodik alkalom, amikor az MRO számítógépe újraindította magát, de a mostani a megfigyelések alapján különbözött a korábbi eseményektől. A hagyományos üzemelés visszaállására néhány napon belül számítanak az irányítók.

Forrás: NASA, JPL, UA

Forgószelek és porviharok a Marson a HiRISE kamera felvételein (NASA, JPL, UA)