Interjúig juttathat a névtelen önéletrajz

Vágólapra másolva!
A héten hírt adtunk a francia kormány legújabb kezdeményezéséről, amely a munkafelvételi diszkrimináció ellen "névtelen önéletrajz" bevezetésével akar harcolni. A projekt lényege: a toborzó cégek nem látják az önéletrajzban a pályázó személyes adatait (név, lakcím, kor), sem a fotóját, mert azt az állami munkaügyi központ kezeli. Csak a cv-ben megadott tudás és szakmai tapasztalat alapján hívják be a pályázókat állásinterjúra. Mit szól ehhez egy magyar karrier-tanácsadó?
Vágólapra másolva!

A kísérleti jelleggel bevezetett programhoz olyan nagy munkáltatók csatlakoztak az Accor, az Axa, a francia posta, a Coca Cola, a PSA-Peugeot Citroen, a L'Oréal, az Eurodisney és több bank. A résztvevő munkáltatók nem láthatják a jelentkező fotóját és személyes adatait, azaz nevét, keresztnevét, nemét, címét (beleértve az e-mailt is), korát, születési dátumát és helyét, állampolgárságát és családi állapotát. Ezekről az adatokról csak az önéletrajzon feltüntetett egyéb információk alapján kiválasztott jelölttől az állásinterjún értesülhetnek. A személyes adatokat a francia munkaügyi központ kezeli. A kezdeményezők szerint így csökkenthető a diszkrimináció, ugyanis a hátrányosan érintett rétegek legalább eljuthatnak az állásinterjúig.

Mit szól a magyar tanácsadó?

"Ha Franciaországban szükség van ilyen intézkedésre, akkor nálunk még inkább esedékes lenne. A munkáltatók a női pályázóknál olyan személyes információkra kérdeznek rá, amelyekhez igazából semmi közük nincs, például kor és családi állapot" - fejtette ki véleményét Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó. A szakembernek a fényképről is megvan a véleménye. "Minden ügyfelemnek azt szoktam javasolni, hogy csak abban az esetben tegyenek be fotót az önéletrajzba, ha erre az álláskiírásban külön felszólítanak, különösen igaz ez a 40 év felettiekre. Nem mindenkinek van jó fotóarca és egy olyan pályázatnál, ahova túl sok jelentkezés érkezik akár ez is lehet egy szempont az első szelekció során" - jegyezte meg Joó Zsuzsanna. "Ha ez az intézkedés csak 10 százalékkal csökkenti a diszkriminációt, akkor máris sokat segítettek ezzel. Mindenképpen jó lenne, ha kortól, nemtől, családi állapottól és etnikai hovatartozástól függetlenül eljutnának az emberek legalább az interjúkig" - mondta. Azt azért hozzátette: aki diszkriminálni akar, az az állásinterjú után is megteheti szakmai érvekbe bújtatva véleményét. És nagy számú pályázás esetén a behívás sem garantált. "A névtelen CV-s jelentkezések azonban elősegítenék, hogy a kiválasztás során végre a referenciák és az elért eredmények alapján szelektáljanak, ugyanis ezek sokkal fontosabb szempontok, mint az, hogy valakinek van-e már gyereke" - jegyezte meg Joó Zsuzsanna.

A karrier-tanácsadó azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egy névtelen önéletrajzos pályázat során sem tudnának mindenkit meghallgatni nagy számú jelentkezés esetén.

Dorofejev Tamara